ROTARY Klub Zenica kao podrška našim studentima

14. 12. 2022.

Slika
U hotelu  Dubrovnik danas je upriličeno potpisivanje ugovora o stipendiranju 17 studenata Univerziteta u Zenici i Sarajevu. Među tim studentima su, ponosno ističemo, i naša tri štićenika, studenti arhitekture, ekonomije i grafičkog dizajna!

Za 10 studenata sponzor je RC Beč u saradnji sa RC Tuzla, a preostalih 7 se finansiraju dijelom iz granta Distrikta 1910 a dijelom iz sredstava zeničkog kluba.

Iz Rotary Kluba Zenica ističu kako je veliko  zadovoljstvo ulagati u studente, koji su budućnost naše zajednice. 
 
 
 

"Pekara za bolje sutra"

01. 12. 2022.

Slika


Osam korisnika naše ustanove koji izlaze iz sistema socijalne zaštite kao i Udruženja "Dlan" danas počinje sa obukom za pekara, kuhara i poslastičara.

Obuka će biti organizovana u okviru projekta „Pekara za bolje sutra“ koji se realizuje uz podršku UNICEF-a u BiH u okviru projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju Covid 19 u BiH“ koji finansira USAID. Projekat ima za cilj da razvije sistem podrške za razvoj socijalnog poduzetništva i integrisanog vođenja slučaja, a kojim će se ojačati kapaciteti, znanja i vještine mladih osoba koje izlaze iz sistema institucionalne brige i roditelja djece i mladih sa poteškoćama u razvoju. Projektne aktivnosti obuhvataju tri segmenta: obrazovanje, socijalnu i dječiju zaštitu. 

Našim mladima želimo puno uspjeha u obuci i sticanju novih znanja i vještina kojie će im olakšati pronalazak zaposlenja nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite.

Centar za promociju civilnog društva: "Misli o prirodi!"

01. 11. 2022.

Slika

Nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva koja na našim prostorim djeluje preko 25 godina, ima jedan divan projekat koji se zove "Misli o prirodi!" Imali smo sreću da i nas pozovu da budemo dio tog projekta zajedno sa obrtnicama iz studija Bubamara koji se bavi kreiranjem ekološki prihvatljivih pelena za bebe, uložaka, menstrualnih gaćica i igračaka. Nekoliko naših djevojčica učestvovalo je u interesantnoj radionici gdje su uz mentorsku podršku imale priliku savladati osnove šivanja ali i kreirati svoj proizvod koji su kasnije dobile na poklon.

Pri tome su čule i inspirativnu priču mladih poduzetnica koje su same svoju ideju o pokretanju biznisa pretvorile u realnost. Mali dio zanimljive atmosfere možete vidjeti na našim fotografijama...

EuroExpress brza pošta u službi prvačića!

25. 08. 2022. godine

Slika


Ove školske godine u JU „Dom-porodica“ imamo tri vrijedna prvačića koji će po prvi put u životu, s uzbuđenjem i radošću, sjesti u školske klupe.

Njihovu radost dijeli i društveno odgovorna kompanija EuroExpress brza pošta koja im je sa zadovoljstvom poklonila tri nove školske torbe sa svim potrebnim školskim priborom.

Našim dragim prvačićima želimo sretan početak školovanja i nadamo se da će petice u njihove nove sveščice dolaziti brzinom kojom EuroExpress brza pošta dostavlja svoje pakete!

 

SRETNO ĐACI PRVACI!

NBA zvijezde za djecu

14. 07. 2022.

Slika

Spektakl “NBA zvijezde za djecu” i ove godine pružio je mnogo radosti djeci iz domova širom Bosne i Hercegovine! Naravno, i mi smo bili tu!

  Ovaj događaj je pomno planiran za preko 100 djece a organizovala ga je Fondacija " Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i okupila najbolje sportiste iz cijele Bosne i Hercegovine ali i regiona. Najveće iznenađenje bio je svjetski poznati teniser Novak Đoković koji se družio sa nama, igrao košarku i jednostavno uživao.


Košarkaš Džanan Musa, atletičar Amel Tuka muzičari Goran Karan i Milica Pavlović  te domaćin prof. dr. Semir Osmanagić danas su imali samo jednu misiju, a to je jedan dječji dan ispuniti zabavom i dobrim druženjem.

U sklopu današnjeg programa obišli smo Arheološki park Ravne 2, tunele, ali i druge znamenitosti u Visokom. Najljepši dio dana bilo je "pucanje na koš" sa našim poznatim košarkašima i igre sa loptom sa ostalim sportašima.

JER VOLIMO TEATAR

04. 07. 2022.

Slika
Jer i djeca JU "Dom-porodica" ❤ teatar!

Ovo je šesti po redu festival “Ljetne večeri Studio Teatra 2022.”, i mi smo, naravno, bili dio njega. Ljetna scena Doma armije/Preporoda u Zenici bila je mjesto dobre zabave, smijeha i pozitivne energije.
????Super smo se zabavili na kreativnim radionicama sa balondzijom a zatim i odgledali predstavu Pozorišta mladih Sarajevo „Ako pčele odu“, u režiji Zijaha Sokolovića. Ova predstava za djecu „koju vole i odrasli“,  aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali i upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. 
 

Hvala Studio Teatru koji i ove godine misli na nas ❤
????


„Development of Tolerance through Sports – Educational Camps” 22

28. 5. - 2. 6. 2022, Vlasinsko jezero, Srbija

Slika

I ove godine odlično druženje, učenje i mnogo dobre zabave na Vlasinskom jezeru! Sportski kamp u organizaciji udruženja Nigresiv iz Niša ponovo nas je pozvao da budemo dio ove pozitivne priče u koju je uključen cijeli region.

Cilj ovog šestodnevnog Kampa je socijalizacija raznovrsnih grupa dece. Projekat je okupio osamdesetoro djece iz 14 škola/institucija/klubova iz regiona: Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pored učenika iz osnovnih škola, kampu su prisustvovala i djeca iz institucija za djecu bez roditeljskog staranja, djeca sa posebnim potrebama, te djeca iz multietničkih zajednica i ruralnih sredina. 

Kamp je specifičan po svojim sportsko – edukativnim aktivnostima, koje istovremeno mogu upražnjavati sva djeca, bez obzira na mentalnu i fizičku sposobnost. Aktivnosti su plod višegodišnjeg iskustva rada, a rezultat ovih aktivnosti jeste zbližavanje raznovrsnih grupa djece, kao i dokazana činjenica da uprkos razlikama, dobrim sistemskim rešenjem, ova djeca, ipak, mogu biti skupa na jednom mestu, angažovana u zajedničkim aktivnostima.

 

 

 

Projekat se finansira sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.Sigurnost djece na internetu

09. 05. 2022.

Slika

Predstavnici Telemach fondacije i MFS EMMAUS, u saradnji sa inspektorima federalnog MUP-a održali su
radionicu na temu sigurnosti na internetu i izazovima koji korištenje interneta donosi.

 
 Poseban akcenat stavljen je na sigurno korištenje interneta za maloljetne osobe i prevenciju bilo kakve zloupotrebe. Centar za sigurni internet, koji djeluje u okviru MFS EMMAUS, posebno je posvećen temama jačanja sigurnosti najmlađih na internetu. 

Telemach BH je u više  navrata podržavao naš rad, te smo kroz ovu radionicu saradnju unaprijedili i u jednoj novoj dimenziji otvarajući mogućnosti za još više edukativnih sadržaja.


Donacija internet paketa najbržeg interneta u Bosni i Hercegovini dio je šireg projekta koji ova kompanija provodi već nekoliko godina, a u okviru kojeg više od 400 Institucija i organizacija ima dugoročno besplatan pristup internetu.
Podsjećanja radi, Telemach BH i MFS EMMAUS, odnosno Centar za sigurni internet, su nedavno potpisali ugovor osaradnji, čija je osnovna namjena unaprjeđenje uslova za što sigurnije korištenje interneta, posebno za najmlađu populaciju, ali i generalno jačanje svijesti o sigurnom korištenju internet sadržaja. Više informacija o projektima i aktivnostima ovog centra potražite na www.sigurnodijete.ba

Obilježavanje Bajrama sa pripadnicima Medžlisa islamske zajednice

04. 05. 2022.

Slika

Danas su nas obradovali svojom posjetom pripadnici Medžlisa islamske zajednice tačnije predstavnici džemata Trgovišće. Donijeli su mnogo bajramskih poklona ali i prigodne bajram-banke. 

Družili smo se uz prigodan bajramski program koji su zajedno sa djecom kreirale naše vrijedne odgajateljice. Uz pjesmu, recitacije i igrokaze vrijeme nam je brzo proteklo... 


Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti želimo 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

"Knjigu otvori i čitanjem zaroni u novi svijet"

Družimo se sa zeničkim gimnazijalcima; 23. 04. 2022.

Slika

Članice kluba knjige Prve gimanzije "Chapterchats" promoviraju čitalačke navike sa našom djecom.

Projekat: Knjigu otvori i čitanjem zaroni u novi svijet

Cilj projekta: Razvoj ljubavi prema knjigama i čitanju u ranom dobu

Povod: 23. April, Svjetski dan knjige i autorskih prava i Međunarodni dan engleskog jezika

Osnovna vizija kluba knjige "Chapterchats" jeste druženje i razgovor o odabranim knjigama, kreativne radionice, ali i društveno koristan rad.

 

Tokom posjete, izražajnim čitanjem, predstavile su nam stihove Branka Ćopića "Ježeva kućica" te razgovarale sa djecom o likovima, radnji i pouci  ovog djela.

Nakon službenog dijela, učile su djecu nazive likova na engleskom jeziku, družile se sa njima i podjelile im simbolične poklone -slatkiše, bookmarks i , naravno, knjige 

 

Nakon puno zagrljaja, plesa i osmjeha, naše nove drugarice otišle su iz Doma ispunjene utiscima i posebno lijepim emocijama.

 

Izdvojili smo utisak jedne od članica kluba, učesnice ovog projekta, Hrnjičević Džemile:

"Ovaj projekat nikad neću zaboraviti. Osim što je bilo interesantno i lijepo, tokom samih posjeta postigla sam i nova iskustva. Naučila sam puno od naše profesorice i od same djece. Nadam se daljim uspješnim projektima našeg kluba."


Želimo da se zahvalimo i učenicima Prve gimnazije I5, II4 i III5 koji su svojim novčanim donacijama obezbijedili slatkiše i knjige koje smo dobili na poklon kao i profesorici Ermini Švraki koja je podržala ovu divnu ideju mladih ljudi.

 

PRVA POMOĆ

Posjeta učenika KŠC "Sv Pavao" Zenica, 22. 04. 2022.

Slika

Članovi sekcije Prve pomoći  gimnazije KŠC "Sv. Pavao" Zenica danas su nas posjetili zajedno sasvojom profesoricom gđom. Majom Pandža. Pored dobre zabave, pokazali su nam mnogo korisnih stvari od kojih nam nekada može i život zavisiti. 

Uz teoretske osnove prve pomoći, radionica je obuhvatila i realistične prikaze povreda i njihovu sanaciju te radne poligone na kojima smo zajedno sa članovima sekcije, radili sanaciju najučestalijih povreda. Radionica je realizirana kao ideja samih učenika a ovo je ujedno i oproštajna aktivnost sa starijim članovima sekcije koji završavaju školovanje u pomenutoj školi.

 Ovo je itekako bio dan za pamćenje, kako za članove sekcije, tako i za nas.

Ponovo smo gosti na MALAK farmi!

29. 3. 2022. godine

Slika

Ponovo smo bili gosti na prekrasnoj Malak farmi i proveli cijeli dan na čistom zraku, u društvu životinja i u dodiru sa prirodom. Aktivnosti na čistom zraku su nam otvorile apetit pa smo popapali svu ukusnu hranu koju su nam domaćini pripremili. 
Dobro smo se zabavili i dobili puno poklona koje smo ponijeli kući. Zaspali smo od slatkog umora, opijeni čistim zrakom, blaženim snom u koji su nam došli konjići i ostale životinje sa farme...Suštinu Malak Farme prenosimo doslovno ovom kratkom pričom:

Bili jednom Seljak, Mljekar i Mesar...

Živješe na svojoj farmi u skladu sa prirodom. Tako počesmo našu ideju o povratku ka smislu postojanja u skladu sa prirodom. Ne bi nam želja da repliciramo život iz prošlosti, izuzev etičkih načela, bi nam želja da u savremenom dobu napravimo mjesto gdje će se proizvoditi hrana sa ciljem da bude zdrava i tijelima ugodna bez upotrebe nezdravih sastojaka. Napravismo mjesto gdje čovjek može doći i odmoriti se, jesti zdravo i uživati u prirodi.

J A V N I O G L A S za prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme u JU “Dom-porodica” Zenica uz uslov probnog rada

Alfa Rome klub Zenica i doo Slot nas daruju

30. 12. 2021.

Slika


Naši dragi dugogodišnji prijatelji iz Alfa Romeo kluba Zenica danas su nas posjetili i uručili nam vrijednu donaciju - smart TV u vrijednosti od 1.000,00 KM. U saradnji sa firmom SLOT doo Zenica odlučili su da obraduju naše mališane u Malom porodičnom domu i učine im novogodišnje praznike ljepšima. 

Želimo im sretnu i uspješnu novu godinu!

Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologa Kantonalne bolnice i Doma zdravlja poklone nam nose...

30. 12. 2021.

Slika

Danas smo primili iznimno vrijednu donaciju higijenskih potrepština za bebe,  mlađu  djecu  i  mlade. Vrijednost donacije je u iznosu od 2.100,00 KM a donator  je Samostalni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologa Kantonalne bolnice i Doma zdravlja.

 Pored toga što brinu o zdravlju ljudi u cijelom kantonu, ovi humani ljudi pokazali su da su društveno odgovorni i da misle i na najugroženije kategorije društva!

OŠ Arnauti u posjeti našoj ustanovi

28. 12. 2021.

Slika

Osnovna škola u Arnautima posjetila je našu ustanovu i obradovala nas paketićima i prekrasnom, ukusnom tortom! Ova škola postoji od 1949. godine kada je imala naziv „Narodna osnovna škola Borovi“. Od tada do danas, mnoge generacije su pohađale ovu školu. Mnogi učenici su postali uspješni ljekari, političari, sportisti, muzičari, nastavnici, profesori… Pojedini učenici postali su radnici ove škole i nastoje izvesti buduće generacije učenika.
U sklopu Osnovne škole “Arnauti” postoji i Područna škola “Radinovići”, za učenike od I do V razreda. Ovu školsku godinu Školu pohađa 300 učenika raspoređenih u 17 odjeljenja, od toga je u Područnoj školi 13 učenika raspoređeno u dva kombinovana odjeljenja.

Dobrotvorno trčanje

27. 12. 2021. godine

Slika

"Dobrotvorno trčanje" naziv je projekta koji su pokrenuli mladi entuzijasti i organizirali ulične trke u Banja Luci i Tuzli. Cilj projekta je bio  podići svijest o potrebama ranjivih kategorija društva te im pomoći u skladu s vlastitim mogućnostima. Spojili su sport i dobročinstvo, ujedinili se s velikim brojem pojedinaca, organizacija i društveno odgovornih kompanija te na taj način stvorili sinergiju podrške mladim u potrebi.

Podrška je došla od velikog broja volontera, trkača ambasadora, donatora, pojedinaca, domaćih kompanija i preduzeća do udruženja različitih profila koji su na kraju dobrotvornih utrka "prodavali" svoje prijeđene kilometre. Svi oni su stvorili  neformalnu zajednicu „Dobrotvorno trčanje“.

Ovim putem se zahvaljujemo društveno odgovornim kompanijama koji su podržale ovaj projekat i ideju: APS Engineering, AluKönigStahl BiH, Lanaco, Primadent, Ministry of Programming, Deling Invest, Herceg, Number One, Duhanpromet, Tropic, Grafo Balkan, Trek Bike Centar, Oxygen, Sim Komerc i Sparkasse Bank.


Kao krajnji rezultat ovog projekta, djeca u JU "Dom-porodica" su bila nasmijana i vesela gledajući avanture patuljka Pipa i njegove drugarice dok pomažu Djedu Mrazu da podijeli paketiće...

Dede Mrazovi na motorima ponovo u akciji!

MC Condor nas ponovo daruje novogodišnjim paketićima, 26. 12. 2021. godine

Slika


Volimo decembar zbog mnogo paketića koje dobijemo i mnogo ljudi koji dođu da se sa nama druže. ali moramo priznati da najviše iščekujemo dan kada će nam doći naši dugogodišnji prijatelji, Dede Mrazovi na svojim velikim, glasnim, pravim-pravcatim motorima! 

Sredstva za kupovinu novogodišnjih paketića Deda Mrazovi su prikupili proteklih dana organizovanom podjelom ukusnih kolačića koje su napravile vješte ruke Laydis iz Condor MC kao i tople čokolade. Sugrađani su rado učestvovali u ovoj akciji i donirali novčane priloge za kupovinu novogodišnjih paketića.

Svake godine se družimo, pjevamo i dobro zabavljamo a na kraju i zasladimo sadržajem iz paketića. 

Želimo našim Deda Mrazovima mnogo sreće u naredenoj godini i još mnogo pređenih kilometara na njihovim velikim limenim ljubimcima!

Voda Oaza u službi Deda Mraza

22. 12. 2021.

Slika

Izvorište vode Oaza nalazi se na mjestu izolovanom od savremenih zagađenja. Geografska istraživanja pokazuju izvanrednu nepropusnu strukturu zemljišta, štiteći podzemne vode od površinskog zagađenja. Prirodna zaštićenost podzemnih voda je jedna od osnovnih prednosti kvaliteta vode.

Oaza je visokokvalitetna voda za piće sa odličnim organoleptičkim, fizičko – hemijskim i biološkim karakteristikama. Voda Oaza ima idealno izbalansiran odnos minerala, naročito kalcijuma i magnezija koji su veoma bitni za ljudski organizam. Zbog brze apsorpcije vode u organizmu, voda Oaza posebno se preporučuje sportistima i osobama koje se izlažu teškim fizičkim poslovima.

Oaza je do sada na američkom „Berkeley Springs International Water Tasting Awards“ ocijenjena najprije zlatnom medaljom 1998., zatim srebrenom medaljom 2000., potom  bronzanom medaljom 2001., te ponovo zlatnom medaljom 2002. godine, i srebrenom medaljom 2015. godine.

Oaza je svojevremeno bila i na zvaničnom meniju “Bijele kuće”.

Oaza je danas posjetila i naše mališane i dovela im pravog-pravcatog Deda Mraza, čak sa Sjevernog pola. Uz ugodno druženje. Deda mraz je djeci pričao o lijepom ponašanju i svima podijelio, zasluženo, novogodišnje paketiće. 


Druženje sa pripadnicima Specijalne policijske jedinice

21. 12. 2021.

Slika

Danas smo imali veoma neobičnu i zanimljivu posjetu. U goste su nam došli pripadnici Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Posjeta je realizirana u okviru projekta “Rad policije u zajednici”, a sredstva za kupovinu paketića obezbijedili su sami "specijalci" od vlastitih prihoda.

Naši novi drugari su nam pokazali svoje zanimljive "igračke" pa su nam dozvolili da se i mi malo poigramo. Razgovarali smo toki-vokijem, vezivali lisicama i slušali zanimljive priče sa terena. 

Dogovorili smo se da ćemo prvom prilikom uzvratiti posjetu našim novim drugarima i učestvovati u njihovoj pokaznoj vježbi.

Jedva čekamo!

Projekat "Nasmijano dijete" u realizaciji Izviđačkog odreda Visoko

17. 12. 2021.

Slika

Početkom decembra naši dragi prijatelji iz Izviđačkog odreda Visoko pokrenuli su inicijativu za realizaciju projekta pod nazivom "Nasmijano dijete".

Cilj pomenutih projektnih aktivnosti bio je prikupljanje odjeće, higijenskih potrepština, igračaka i slatkiša za djecu u JU "Dom-porodica" Zenica. U projektu su zdušno učestvovali svi građani ali i lokalni poduzetnici tako da su visočki izviđači bili u problemu kako da to sve prevuku do Zenice :) 

U razgovoru sa članovima Izviđačkog odreda Visoko dogovoreni su novi oblici saradnje u vidu posjeta Visokom, piramidama i zajedničkom boravku u prirodi. 

Zahvaljujemo se našim prijateljima iz Visokog kao i svim donatorima i  volonterima: Vedadi, Dženani, Medini, Esmi, Nedžmini, Irfanu, Namiku, Vedadu, Eminu, Emanu, Dini, Deninu, Bakiru, Nejri, Kaniti, Ajni, Edinu, Muhamedu, Nermani, Timuru, Emini, Eni, Aidi, Amiru ... koji su nesebično odvojili svoje vrijeme te se aktivno uključili u ovu aktivnost. 

J A V N I O G L A S za prijem pripravnika u radni odnos na određeno vrijeme

Obilježavamo Dan državnosti BiH

25. 11. 2021. godine

Slika

"Fondacija Muharem Berbić" iz Sarajeva vodila je naše mališane u posjetu Muzeju grada Zenice, Vrandučkoj tvrđavi i Bosanskoj kući u Vranduku. Ove aktivnosti bile su u sklopu projekta "Moja BiH – moj identitet" koji je podržan od strane Vlade ZDK – Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Uz divne predavače, prisjetili smo se historijskog konteksta nastanka Bosne i Hercegovine kao države, značaja Dana državnosti koji obilježavamo 25. novembra svake godine i ključnih vrijednosti našeg podneblja. Svrha projekta jeste poučavanje o vrijednostima BiH jedinstvenog nacionalnog identiteta što je ostvareno kroz obilazak čuvara BH naslijeđa u Zenici.

Najzanimljiviji dio bila nam je historijska radionica „Pronađi blago u Muzeju“, kada smo saznali još mnogo zanimljivosti o našoj domovini, Bosni i Hercegovini!J A V N I O G L A S za prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme uz uslov probnog rada

Vrtić "Mladost" iz Kaknja u posjeti našim mališanima

03. 11. 2021.

Slika

Naši dragi prijatelji iz kakanjskog vrtića "Mladost" posjetili su nas i ove godine i obradovali mnoštvom poklona! Na žalost, zbog loše epidemiološke situacije, nisu nam mogli doći naši mnogobrojni drugari iz Kaknja zbog čega smo veoma tužni jer smo navikli na dobru zabavu, ples, muziku i ugodno druženje sa njima.

Ovim putem im šaljemo mnogo virtualnih zagrljaja i jedno veliko HVALA za sve poklone koje su sa mnogo ljubavi i pažnje upakovali. Nadamo se da se idući put družimo ipak uživo! Jedva čekamo!

Misli "Živimo bolje zajedno", misli UNIQA

03. 11. 2021.

Slika


UNIQA je evropska osiguravajuća kompanija koja kombinuje austrijski identitet sa evropskim oblikom i jedna je od vodećih osiguravajućih grupa u srednjoj i istočnoj Evropi.

Važan aspekt u djelovanju UNIQA osiguranja predstavlja i društvena odgovornost i briga za pozitivne vrijednosti u društvu. Kao društveno odgovorna kompanija, UNIQA vodi računa o budućnosti mladih i djece, ulažući u sport i kulturu i podupirući najranjivije kategorije društva. 

Predstavnici UNIQA osiguranja danas su posjetili i JU "Dom-porodica" i uručili donaciju u vrijednosti od 2.000 KM kao vid podrške našem radu. U ugodnom razgovoru, razmatrani su oblici daljnje saradnje i načini na koje ova uspješna kompanija može podržati rad naše ustanove. 

ROTARY Klub Zenica stipendira šest studenata

08. 10. 2021. godine

Slika

Ove akademske godine JU "Dom-porodica" Zenica ima čak šest studenata! Rotary klub Zenica danas je potpisao sa njima ugovore o stipendiranju  uz nadu da će i dalje biti uspješni u učenju i ostvariti svoj puni potencijal na putu ka boljoj budućnosti za sebe. Ovo je već treća godina u kojoj Rotary klub Zenica stipendira studente iz JU "Dom-porodica" Zenica uz finansijsku podršku preduzeća MES doo Zenica, Omniamedic doo Zenica, Rotary klub Delta International Sarajevo, kao i pojedinaca, prijatelja i članova kluba poput Ratka Lješića i ostalih.


Student arhitekture je na trećoj godini studija kao i studentica grafičkog dizajna, dok je dvoje studenata na drugoj godini ekonomije. Jedna brucošica je upisala Zdravstveni fakultet a druga je odlučila da studira engleski jezik. 


Želimo im uspješnu nastupajuću studijsku godinu!

Obilježavamo Dječiju nedjelju

Prva sedmica mjeseca oktobra 2021.

Slika

U prvoj sedmici mjeseca oktobra svake godine obilježavamo „Dječiju nedjelju” na način da učestvujemo u promociji dječijih prava kroz različite sportsko - edukativne aktivnosti.

Tako smo učestvovali u aktivnostima koje je organizovalo Udruženje "Medica" iz Zenice u saradnji sa OŠ "Meša Selimović" i uz finansijsku podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, a koje uključuju izradu likovnih radova, sportske aktivnosti i priredbu. 

Kreativne SMART radionice održale su i studentice članice Kreativne bašte koje su u prostorijama naše ustanove provele jedno subotnje prijepodne i podučile djecu raznim vještinama i saznanjima iz oblasti dječijih prava. 


 

 

Obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba

01. 10. 2021. godine

Slika

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u cijelom svijetu 1. oktobra kako bi se naglasio značaj osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi. Nužno je osigurati životno okruženje, koje se može prilagoditi kako zdravstvenim tako i socijalnim potrebama i funkcionalnoj sposobnosti starijih osoba.

Svake godine, u čast poštovanja i brige za starije osobe, djeca iz JU "Dom-porodica" odlaze u posjetu nanama, bakama i starim dedama smještenim u Domu za stara lica u Zenici i uveseljavaju ih prigodnim aktivnostima i igrom. 

Ove godine pridružila nam se i naša teta - Suzana iz organizacije "Svjetski modeli dobrih djela"  koja je sa nama, u sklopu projekta "Protiv poroka ljepotom, pjesmom i igrom",  pripremala jednu pravu malu modnu reviju i učila nas pravilima bontona.

Kako smo se lijepo zabavili i razveselili stanovnike Doma za stara lica, pogledajte na fotografijama...

Ljeto u Domu

2021.

Slika

Ni ove godine zbog glupe korone nismo otišli na more ali to ne znači da nismo sebi mogli napraviti pravi ljetni ugođaj u Domu i našem gradu!

Išli smo na zeničke bazene, uživali na Babinoj rijeci i hladili se u hladovini izletišta poput Bistričaka i Smetova gdje smo pronašli mnogo ukusnih borovnica i kupina.  Posjetili smo muzej i uživali u gledanju starog oružja i srednjovjekovne nošnje. Naši vrijedni odgajatelji osmislili su nam aktivnosti da nam ni jedan dan u Domu ne bude dosadan.

Nije nam bilo mrsko ni prošetati svaki put do čaršije na sladoled ili u zabavni park gdje smo uživali na trampolinama i velikim toboganima.

A tek slasna lubenica kako rashlađuje u ovim vrelim danima...

Hvala svim našim divnim sugrađanima koji su sudjelovali u realizaciji ovih aktivnosti, hvala na svakoj dodatnoj vožnji, na svakoj ekstra kugli sladoleda i svakoj voćki koju su podijelili sa nama 

"NBA zvijezde za djecu"

Visoko, 31. 07. 2021.

Slika

 

“NBA zvijezde za djecu” je  fantastičan događaj u Visokom kojem smo, pored djece iz mostarskog, banjalučkog  i sarajevskog doma, prisustvovali i mi! Za preko 100 djece organizovala ga je Fondacija " Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i okupila najbolje sportiste iz cijele Bosne i Hercegovine.

Košarkaši Jusuf Nurkić, Džanan Musa, Marica Gajić, Mirza Teletović, nogometaši Sergej Barbarez, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, muzičari Hanka Paldum i Duško Kuliš te domaćin Semir Osmanagić danas su imali samo jednu misiju, a to je jedan dječji dan ispuniti zabavom i dobrim druženjem.

U sklopu današnjeg programa obišli smo Arheološki park Ravne 2, tunele, ali i druge znamenitosti u Visokom. Najljepši dio dana bilo je "pucanje na koš" sa našim poznatim košarkašima i igre sa loptom sa ostalim sportašima.

NBA zvijezde za djecu

NEOBIČNA ALI IZNIMNO KORISNA DONACIJA - PROFESIONALNO PRANJE TEPIHA

28. 07. 2021.

Slika

Da u Zenici žive ljudi koji su društveno odgovorni i nesebično pomažu drugima onoliko koliko mogu,  dokazuje i naš sugrađanin, vlasnik firme za profesionalno pranje i sušenje tepiha Gold Wash koji je potpuno
besplatno oprao tepihe iz 4 stambene jedinice JU “Dom-porodica”.

Napominjemo da svaka stambena jedinica ima preko 100m2 i da u svakoj boravi po 12 djece! Posebno nam je važno odjeljenje beba i djece do tri godine jer se oni najviše igraju na podu.  

Veliko hvala našem sugrađaninu i firmi Gold Wash ❤️

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

22. 07. 2021.

Slika
Povodom Kurban bajrama djeca i uposleni JU "Dom-porodica" upućuju najiskrenije čestitke svim muslimanima i muslimankama širom svijeta!

Imali smo zadovoljstvo ugostiti predstavnike Medžlisa Islamske zajednice koji u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta islamske zajednice svake godine našu djecu obraduju bajramskim paketićima ali i tokom čitave godine pomažu rad Ustanove i  Gradske kuhinje kroz različite donacije. Želimo vam da Bajram provedete sa najmilijim u zajedničkoj sreći, miru, zdravlju i dobrom raspoloženju te da ovaj veliki praznik proslavimo u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost sa svojim najdražima.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

"Tolerancija kroz sport"

Vlasinsko jezero 09. 07. - 14. 07. 2021, Srbija

Slika
Djeca iz JU “Dom-porodica” Zenica na edukativno-sportskom kampu “Tolerance through sports camp for disadvantaged and marginalised kids 2021” na Vlasinskom jezeru, Srbija.

Kamp je bio internacionalnog karaktera obzirom da je učešće uzelo 100 djece iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Ovaj kamp se održava već više od decenije u organizaciji udruženja "Nigresiv" iz Niša a uz finansijsku podršku Američke ambasade u Srbiji.

Zahvaljujući našim divnim domaćinima, kući smo donijeli mnogo lijepih uspomena i pozitivne energije a djelić atmosfere donosimo vam kroz fotografije koje smo tamo napravili..

Zapratite ih na fb i instagramu..

#nigresiv
#tolerancijomkrozsport

CovidGuard

Projekat "Kreativaca" i JU "Dom-porodica" Zenica

Slika

U srijedu i četvrtak, 16.06. i 17.06.2021. godine uspješno je provedena prva priprema i podjela paketa za 800 korisnika Gradske narodne kuhinje Zenica u sklopu humanitarnog projekta CovidGuard.

U sklopu pripremnih aktivnosti u Centru za mlade Zenica održana je radionica za mlade volontre koji su učesvovali u pakovanju paketa, a distribuciju na tri lokacije je preuzela JU Dom – porodica, partner projekta. Kroz radionice i praktični lični angažman mladi su upoznali značaj volontiranja i aktivizma, principe pripreme i implementacije projekata, posebno humanitarnih sa stranim donatorom, načine planiranja i realizacije zahtjevnih i odgovornih projektnih aktivnostim i sl. Poseban osvrt je predstavljalo ekološko osvještavanje kroz značaj pakovanja artikala u papirne ekološki prihvatljive vrećice, što je sastavni dio vizije Kreativaca, tj. odnosa prema ekologiji, zaštiti okoliša, otpadu i reciklaži. U prvoj od ukupno 4 planirane pripreme i podjele paketa, uz Kreativce, učestvovali su članovi Udruženja djece i mladih oboljelih od šečerne bolesti ZDK i učenici Srednje medicinske škole. U narednim podjelama planirano je da nam se pridruži Mreža savjeta/vijeća učenika BiH, članovi Koalicije za borbu protiv mržnje Positive Tolerance Zenica, štičenici JU Dom-porodica i svi ostali koji iskažu interesovanje za učešće.

Situacija sa pandemijom nas je uvjerila da korisnici Gradske kuhinje imaju snažnu potrebu za dodatnom prehranom. To su, u većini, osobe starije od 60 godina koje su u socijalnoj potrebi. Konzumirajući dodatno voće s visokim sadržajem vitamina C, vitamina D i cinka, kao što su limun, naranča i banane, te prirodno mlijeko, vjerujemo da će njihovo zdravlje i imunološki sistem biti podržani i ojačani dok se ne počne vršiti šira sistemska imunizacija. Sedmični paket sadrži jedan litar mlijeka, 2 banane, 2 narandže i 1 limun, tako da ukupne planirane količine za podjelu u narednih 4 sedmice iznose oko 3.200 litara mlijeka i 3.200 kg voća.

Glavni donator projekta CovidGuard je Fimshare, dobrotvorno udruženje iz Frankfurta u Njemačkoj, koje su osnovali zaposlenici Finance in Motion-a, svjetskog lidera u upravljanju investicijskim fondovima sa impaktom, a koji upravlja sa gotovo 2 milijarde eura kroz četiri uticajna fonda. Fimshare je osnovan 2013. godine sa ciljem da se podrže dobrotvorni projekti širom svijeta te da se tako ostvari dodatni doprinos društvenom razvoju.

Zahvaljujemo se Meggle doo Posušje koji će biti donator mlijeka za dvije podjele, Natron-hayat doo Maglaj koji je donirao ekološki prihvatljive papirne vrećice za pakete te Dženanović transport doo Zenica koji je donirao dovoljnu količinu banana za jednu podjelu paketa. Pozivamo ostala društveno dogovorna pravna i fizička lica da na prikladan, sebi prihvatljiv način učestvuju u ovom projektu kako bismo pokazali da mislimo i činimo nešto za najugroženije među nama.

Termini narednih podjela na koje se možete uključiti kao učesnik ili donator:
23.06. i 24.06.2021.
30.06. i 01.07.2021.
07.07. i 08.07.2021.

Kontakt – info@kreativci.ba

(Informacije preuzete sa www.kreativci.ba )

"Posadi svoj hlad"

09. 04. 2021.

Slika


"Ko nije drvo razumeo prvo,

pa tek onda sadio,
taj nije ništa uradio...
I shvatit će
kad-tad

da ne zna šta je hlad..."


Inspirisani ovim stihovima nedavno preminulog velikog pjevača, pjesnika, kantautora i čovjeka, Dorđa Balaševića, danas smo se posvetili sadnji drveća.

Deset divnih bijelih jasena poklonio nam je ArcelorMittal Zenica u sklopu projekta „Posadi svoj hlad“. Našli smo im mjesto u našem dvorištu, blizu igrališta, i nadamo se da će kroz par godina pružiti svoje grane i napraviti hlad djeci dok se igraju na vrelom ljetnom danu. 

Ne moramo vam pričati koliko smo se zabavili kopajući rupe i donoseći vodu da zalijemo naše male bebe- jasene :) 

Obilježavamo Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

21. 03. 2021.

Slika
Za ljubav broj kromosoma nije važan ❤
U JU "Dom-porodica" danas obilježavamo 21. 3. Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. 

Down Syndrome International je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju, trisomiji, 21. kromosoma.
Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a današnji se datum obilježava u cijelom svijetu.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok.

Drugim riječima, Down sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica. Tako se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma, kromosoma koji je numeriran brojem 21. Stanica sadržava 23 različita kromosoma numerirana brojevima od 1 do 22, te 23. spolni kromosom. Najčešće nastaje u jajnoj stanici prije, rjeđe nakon oplodnje, dok se u manjem broju slučajeva pojavljuje u spermijima. U tom slučaju stanice ne sadrže 46 kromosoma, već 47 jer se pojavljuje jedan prekobrojni kromosom, kromosom broj 21. Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, sindrom Down se često još naziva i “trisomija 21”,

 

Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.
Danas i u JU "Dom-porodica" nosimo šarene čarapice :)

 
 
 

Umjesto vijećničkog paušala - donacija za djecu!

19. 03. 2021.

Slika
Vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice gđa. Zelda Dizdarević odlučila je od vijećničkog paušala kupiti nešto za 86 djece smještenih u JU "Dom-porodica" Zenica.
Nakon konsultacija sa Stručnim timom Doma, gđa Zelda je obradovala djecu voćem i slatkišima a najmlađim bebama obezbijedila adaptiranu dohranu i kozmetiku. 


Zahvaljujemo se na ovom divnom gestu uz nadu da će i drugi političati pokazati društvenu odgovornost i slijediti njen primjer. 

Zenički slastičari velikog srca

Slavimo rođendane zajedno

Slika
U zeničkom Domu za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja trenutno boravi 86 djece. 86! I znate šta? Svako dijete proslavi svoj rođendan uz pravu rođendansku tortu i malu zabavu za svoje drugare ????????????????
Neki od njih i po prvi put u životu ????

86 torti svake godine, nekad više, nekad manje, naprave zenički slastičari sa mnogo truda i ljubavi, kao da ih prave svojoj vlastitoj djeci. Zbog toga ih moramo i ovako javno spomenuti i zahvaliti im se u ime 86 djece.


To su slastičarne Evropa, Palma, Atlantis i sve poslovnice Kristala. Priznat ćete da su torte divne... ????????❤️

 
 

"Jedna želja, jedno dijete, jedan osmijeh"

Novogodišnje darivanje djece traje cijelu godinu

Slika
Jednu lijepu priču o novogodišnjim željama djece iz domova širom BiH pokrenula je grupa mladih i dobri ljudi posve spontano još prije tri godine. Ta priča se zvanično zove "Jedna želja, jedno dijete, jedan osmijeh" i ako je ukucate u Google, sigurno ćete pronaći mnogo zanimljivih priča o tome.  Međutim, ti mladi entuzijasti i volonteri nisu ni slutili da se iz tih priča rađaju nove male, slatke, ljubavi..

Grupa studenata medicine koja živi u Tuzli maloj Ani su za Novu godinu kupili jelku jer je to bila njena želja.  Međutim, Ana ni sanjala nije da će svoj deveti rođendan proslaviti uz ovoliko poklona koji su stigli baš iz Tuzle, od istih studenata koji su mislili na nju svo ovo vrijeme ???????? 

Nadamo se da će ova bezobrazna korona brzo proći i da će Ana biti u prilici da  zagrliti Sanju i ostale studente :) 

Učešće na internacionalnom webinaru iz oblasti porodične terapije

04. 02. 2021. godine

Slika
JU “Dom-porodica” Zenica danas je bila dio webinara internacionalnog karaktera na kojem su učestvovali stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite sa područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Holandije. Obrađivana je vrlo zanimljiva tema iz prakse:
“Strukturalno- vizualne intervencije u sistemskoj porodičnoj terapiji”.

Organizatori su holandska fondacija "Kinderperspectief" i  psihološko savjetovalište "Magnolija". 

Nastavljamo da se izgrađujemo kao stručnjaci i usavršavamo metode rada sa djecom uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji u svijetu ????

Ko te šiša?

17. 01. 2021.

Slika
U JU “Dom-porodica” i danas veselo ????????????‍♂️????????

Naš dugogodišnji prijatelj, frizer i barber, Faruk Yilmaz Atalay došao je sa svojom ekipom maksuz iz Sarajeva da sredi male pametne glave, da budu lijepe pred polazak u školu.. Dječaci su oduševljeni modernim frizurama i "crtama" koje su dobili i jedva čekaju da ponovo krenu u školu.

Ni naša psihologinja nije mogla pobjeći vještim  frizerskim makazama ????????????????????‍♀️
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Interventna spasilačka služba (ISS) Zenica u službi Djeda Mraza

28. 12. 2020.

Slika

Interventna spasilačka služba (ISS) Zenica ove godine imala je poseban zadatak – da dovede Djeda Mraza djevojčicama i dječacima, štićenicima JU „Dom-porodica“ Zenica. Djeca su zaista bila dobra u ovoj pandemijskoj godini i zaslužila su poklone od Djeda Mraza. 
Na trenutak smo se prestrašili da će Djeda Mraza odnijeti nabujala rijeka Bosna ali hrabri spasioci udruženim snagama dovezli su čamac na sigurnu obalu a da se paketići nisu ni skvasili :) 

Bravo za naše hrabre spasioce!

Želimo im da ih u narednoj godini prati sreća i uspjeh prilikom posla koji odgovorno obavljaju - spašavaju ljude u nevolji. 

Čestitka iz Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica

22. 12. 2020.

Slika

Uz mnogo lijepih želja povodom nastupajuće godine, iz Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica došla nam je i jedna neobična čestitka u iznosu od 898,00 KM.

Naime, osuđene osobe na izdržavanju kazne u zeničkom zavodu odlučile su da odvoje svoj novac i pošalju djeci bez adekvatnog roditeljskog staranja, djeci - štićenicima JU "Dom-porodica" Zenica. Ovaj novac će biti utrošen na zajedničku novogodišnju trpezu koja se djeci tradicionalno servira uoči Nove godine kako bi slavlje bilo potpuno. 


Nadamo se da će, kao vid zahvalnosti,  novogodišnje čestitke koje djeca vrijedno prave stići na vrijeme na adresu KPZ ZT Zenica. ♥

Novogodišnji vitamini :)

Donacija uposlenih JP "Tržnica"

Slika
U zimskom periodu pred Novu godinu obično primamo paketiće pune slatkiša i raznih grickalica i zbog toga smo mnogo sretni. Međutim, danas smo dobili mnogo zdravije pakete - pakete pune vitamina!
Obzirom da se već mjesecima uspješno odupiremo bezobraznom virusu COVID-19, ovi dodatni vitamini dobro će nam doći da još više ojačamo svoj imunitet i budemo snažni u toj borbi! 

Donaciju smo iskoristili da provjerimo svoje znanje o voću i vitaminima u njima i svi smo se složili da je vitamin C najzastupljeniji i u mandarinama i u naru a pogotovo u kiviju. Jedino se nismo mogli složiti oko toga koje je voće najukusnije :) 

Zahvaljujemo se uposlenima u JP "Tržnica" što misle na nas u ovim hladnim danima ♥

Sadimo drveće sa UNDP-om i Gradom Zenica

14. 10. 2020. godine

Slika

I naš Dom postao je dio Inicijative za zeleniju i održivu budućnost koja ima za cilj da u roku od mjesec dana posadi 10. 000 sadnica širom Bosne i Hercegovine. Ovoj inicijativi pridružili su se i Banja Luka, Bihać, Cazin, Doboj, Gradiška, Jablanica, Modriča, Tuzla i mnogi drugi... 

Projekat provodi UNDP BiH, a Grad Zenica učestvuje kao partner u projektu. Predviđena je sadnja 625 sadnica, od čega je UNDP preuzeo obavezu obezbjeđenja 125 komada sadnica, a Grad Zenica 500 komada. Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode.

Bilo nam je jako zanimljivo kopati lopatama i saditi mlade sadnice, malo se isprljati.. Pored dobre zabave, naučili smo mnogo toga novoga o ekologiji i značaju drveća u procesu prečišćavanja zraka... 

 

Kompanija Telemach slavi rođendan sa nama!

09. 10. 2020. godine

Slika

Kompanija Telemach podijelila je radost svoje prve decenije uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini upravo sa nama! Naša djeca obradovana su donacijom kutka za zabavu i razonodu!

Dobili smo veliki LED televizor, desktop i najmoderniji Play station zajedno sa udobnim lazy bag foteljama. Pored igrica, obradovani smo i sa kvalitetnim školskim priborom.

Online škola sada neće predstavljati problem ni djeci ni odgajateljima jer smo dobili najbolju i najbržu moguću internetsku vezu u cijelom gradu! Zadaće će da se šalju učiteljicama brzinom svjetlosti :) 


Kompaniji Telemach želimo mnogo sreće u daljnjem radu i da im i naredne godine poslovanja budu uspješne !

 

 

Peti međunarodni Zenica Table Tennis Open

03. 10. 2020.

Slika
U organizaciji stonoteniskog kluba "Mladost" u Zenici je održan već tradicionalni, peti po redu, turnir u stonom tenisu. Kao posebni gosti, na ovom takmičenju učestvovali su i naši sportaši, stonoteniseri, koji već nekoliko mjeseci vrijedno treniraju i uče tehnike ovog zanimljivog sporta. Koliko su naučili i koliko su uživali u samom takmičenju možete vidjeti na slikama koje je napravio odgajatelj Dino koji im je taj dan bio i najveća podrška sa tribina! 

Javni oglas objavljen u dnevnom listu "Oslobođenje" 28. 09. 2020. godine

Literatura za pismeni dio ispita (konkurs objavljen 28. 09. 2020. godine)

BORAČKO JEZERO 2020.

Ljeto ipak nije otkazano :)

Slika

Izaći iz zone ugodnog, istražiti nova mjesta, otkriti nepoznato..

Tako se gradi samopouzadnje, tako se razvija istraživački duh, tako rastemo i pomažemo drugima da rastu ❤

Djeca JU "Dom-porodica" provela su pet fantastičnih dana na Boračkom jezeru družeći se sa zeničkim izviđačima i pripadnicima Civilne zaštite Zenica

                    ???? ???? ???? ???? ⚽️ ???? ???? ⛺ ???? ????


Pri tome smo strogo poštovali sve epidemiološke mjere!

Hvala Gradskoj upravi i Savezu izviđača grada Zenice zbog kojih djeci JU "Dom-porodica" ljeto ove godine nije "otkazano" :) 

OBILJEŽAVAMO KURBAN BAJRAM

na pomalo neobičan način :)

Slika
 
Drage naše komšije, Bajram Šerif Mubarek Olsun. Već dugi niz godina Bajram smo obilježavali zajedno sa vama, pa smo odlučili da ne prekidamo tu tradiciju. S obzirom na situaciju, zabranjene su posjete našoj Ustanovi zbog naše sigurnosti, te zbog toga nam niko ne može doći i podijeliti radost Bajrama s nama. Mi ipak nismo odustali i zato smo odlučili izaći na stepenice i našom malom priredbom poslati mnogo ljubavi i radosti vama, našim komšijama. Drago nam je da ste izašli da nam pružite podršku.”

Ljetne večeri Studio Teatra

 

Slika
Jer i djeca JU "Dom-porodica" ❤ teatar!


Hvala Studio Teatru koji i ove godine misli na nas ❤
????
????Ove godine zabavili smo se uz kreativno-edukativne radionice i uživali u dječijoj predstavi "Ježeva kućica" 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

JU "Dom-porodica", 24. 05. 2020.

Slika

Povodom nastupajućih dana Ramazanskog bajrama djeca i uposleni JU "Dom-porodica" upućuju najiskrenije čestitke svim muslimanima i muslimankama širom svijeta!


Želimo vam da ove mubarek dane provedete sa najmilijim u zajedničkoj sreći, miru, zdravlju i dobrom raspoloženju te da ovaj veliki praznik proslavimo u duhu tradicije i običaja, dijeleći radost sa svojim najdražima.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo i gradonačelniku Zenice g. Fuadu Kasumoviću koji nam je našu tradicionalnu bajramsku trpezu obogatio slatkim i ukusnim baklavama. 

Neka Vas radost Ramazanskog bajrama ispuni snagom, ljubavlju i nadahnućem za buduća dobra djela.


Bajram šerif mubarek olsun!

JU "Dom-porodica" Zenica vs. Covid - 19

mart 2010.

Slika


Neočekivana epidemiološka situacija i nas je iznenadila ali ne prepuštamo se panici. Čike iz HES-a dezinfikovali su prostorije u kojima boravimo, tete svakodnevno čiste sve površine izosanom, pa čak i naše igračke, a mi im pomažemo da sve bude čisto i uredno..
Ne, nije nam dosadno kad imamo kreativne i maštovite odgajatelje 


#staysafe #stayathome

Naši najdraži motoristi opet donose paketiće!

Dede Mrazovi MC "Condor" iz Zenice i tradicionalno darivanje naše djece

Slika

Priznajemo, njima se najviše radujemo - Deda Mrazovima na motorima!

Članovi zeničkog moto kluba "Condor" obučeni kao Djeda Mrazevi na motociklima obradovali su nas ove nedjelje, baš kako su i obećali, uprkos kiši i hladnom vremenu.

 

Sredstva za paketiće skupljali su sami uz pomoć građana Zenice koji su imali priliku da doniraju novac kako bi se obezbijedili paketići u svojevrsnoj tradicionalnoj akciji koja traje već 14 godina. Uručili su nam 70 paketića a  naši najmlađi su dobili bebi hranu i pelene. 

U znak zahvalnosti, djeca su im pripremila prigodan novogodišnjij program ispunjen plesom, smijehom i zabavom!


 

Druženje sa Šerifom Konjevićem

23. 12. 2019.

Slika
Grad Zenica, JP RTV Zenica, Šerif Konjević i Gradska kafana organizovali su zajednički ručak i poklon paketiće za svu našu djecu.

Uživali smo u prekrasnom ambijentu Gradske kafane u društvu našeg poznatom pjevača narodne muzike, pjevali, razgovarali i uživali u ukusnim delicijama ovog ugostiteljskog objekta.
Najviše smo se obradovali paketićima koji su bili prilagođeni svim uzrastima. Bebe su dobile kašice i pelene, mala raja igračke i slatkiše, a veliki su se obradovali poklonima sa preparativnom i dekorativnom kozmetikom. 

Poseban doživljaj nam je bilo to što smo na ovo druženje svi došli gradskim autobusom koji nas je, na svu sreću, i vratio kući. Bili smo jaaaako umorni ali zadovoljni i sretni zbog ugodno provedenog dana. 

VJEŽBAMO U KLUBU STEELFIGHTER

Usvajamo zdrave životne navike

Slika

Sportski klub Steelfighter
uz finansijsku podršku Gradske uprave omogućio je našim mladićima i djevojkama da treniraju u odlično opremljenom fitness prostoru i dobro se zabave.

Fizička aktivnost kroz struktuirane treninge svakako će dobro doći našim štićenicima da se razvijaju zdravo, usvoje zdrave životne navike,  da osnaže svoje samopouzdanje i unaprijede socijalne vještine.Zahvaljujemo se Gradskoj upravi i klubu Steelfighter što su nam omogućili da na konstruktivan način iskoristimo svoje slobodno vrijeme i dobro se zabavimo!

Ponosno pokazujemo svoje članske karte :) 

OBILJEŽAVAMO DJEČIJU NEDJELJU

9. 10. 2019. godine

Slika

Danas smo ugostili drugare iz predškolske ustanove "Feriha sultan" i zajedno sa njima obilježili Dječiju nedjelju.

Pripremili smo im prigodan edukativno-zabavni program o dječijim pravima a najbolji dio zabave bili su - baloni!

Drugari iz vrtića "Feriha sultan" su nam donijeli i zanimljive poklončiće na kojima im se iskreno zahvaljujemo jer znamo da su ih sami svojim ručicama odabirali i pakovali. 

 

STK "Mladost" u posjeti

25. 09. 2019. godine

Slika
Cijelo ljeto zvuk ping-pong loptice odjekivao je u holu JU "Dom-porodica". Djeca i njihovi odgajatelji, ali nerijetko i naši gosti iz raznih branši, okušali su se u zanimljivim dvobojima, mečevima i međusobnim takmičenjima.

Da su se djeca zabavljala a reketi izlizali, čuli su članovi Rotary kluba Zenica i odlučili da nas zajedno sa STK "Mladost" iz Zenice posjete. Dobili smo vrijednu donaciju reketa, loptica i ringova u iznosu od 500KM.

Predsjednik STK "Mladost" g. Mustafa Dizdarević rekao je da je ovo početak jedne divne saradnje te da će naša djeca biti uključena u aktivnosti ovog zeničkog stonoteniskog kluba koji ima tradiciju dugu već 20 godina.
U posjeti je bio i član uprave STK "Mladost" g. Senad Dizdarević koji je izrazio zadovoljstvo da bude danas u društvu djece i uposlenih JU "Dom-porodica" te su dogovorene još neke sportske aktivnosti u Domu. 

Djeca su se, ipak, najviše zabavila sa članom seniorske reprezentacije BiH i prošlogodišnjim državnim prvakom u stonom tenisu Edinom Konjićem koji im je pokazao neke posebne "trikove" u igri.

Zahvaljujemo se na ovoj posjeti i nadamo se skorom viđenju sa različitih strana mrežice! 

Naš Dilvad je diplomirao!

 

Slika
Iz Italije nam stiže jedna zaista lijepa vijest! Dilvad Drugović, kojeg su dugo godina odgajale naše tete i odgajatelji, odbranio je diplomski rad na temu "Kineska mafija u Italiji" i time stekao zvanje profesora kineskog jezika i književnosti. Dilvad je imao veliku podršku italijanske porodice Tucci kod kojih je godinama provodio školske rapuste i koja mu je pružila dom za vrijeme studiranja u Italiji. 

Dilvad treba da bude uzor svim mladim ljudima, da ih motivira da makar pokušaju učiniti nešto dobro od svog života. Bez obzira na loše uvjete koje život posloži pred nas, možemo učiniti nešto dobro za sebe, za svoj bolji život i bolju budućnost.

Dragi Dilvade, želimo ti svu sreću ovoga svijeta i da u budućnosti budeš ovako uspješan kao sad!

Vole te djeca i uposleni JU "Dom-porodica" 
Zenica

Orphan's Cub - Nogometni/fudbalski savez BiH

23.8. - 24. 8. 2019. godine

Slika

Ovaj vikend proveli smo u Trening centru u Zenici kako bismo uzeli učešće u projektu „Children's joy - The Orphan's Cup“ u organizaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

U "nogotenisu" imali smo 12 predstavnika, 11 dječaka i jednu djevojčicu koji su svoj zadatak zajedno sa odgajateljem Dinom obavili na nivou - tim "DOMPOR ZENICA" osvojio je zasluženo prvo mjesto!


Ovo je već treća godina kako učestvujemo u Orphan's Cup-u koji ima za cilj da okupi djecu iz dječijih domova širom BiH te ih kroz nogomet zabavi, upozna i poduči fer-play igri.

Da, složit ćemo se sa njihovim motom - nogomet je zaista fascinantna, divna i neponovljiva igra!’’Tolerance Camp X’’2019

Edukativno-sportski kamp za mlade na Vlasinskom jezeru, Srbija

Slika

Ove godine učestvovali smo na jednom super sportsko-edukativnom kampu po imenu  ’’Tolerance Camp X’’ 2019. Kamp je održan u Srbiji, na poznatom Vlasinskom jezeru u periodu od 5. do 9. juna 2019. godine.

Ovaj kamp je poseban po tome što je učestvovalo 80 djece iz svih dijelova Srbije a dobio je i međunarodni karakter jer su mu se pridružila djeca iz Maribora (Slovenija) i Zenice (BiH).

 Na kampu su učestvovali:

 • Dečje selo ’’Dr Milorad Pavlović’’ Sremska Kamenica;
 • Mladinski dom Maribor, Slovenija;
 • SOS Dečije selo Kraljevo;
 • Škola za decu sa oštećenim sluhom ’’Bubanj’’ iz Niša;
 • Specijalna škola ’’11. oktobar’’ Leskovac;
 • OŠ’’Branislav Nušić’’ iz Donje Trnave;
 • OŠ’’Vuk Karadzić’’Doljevac;
 • OŠ’’Sijarinska banja’’ iz Sijarinske banje
 • OŠ’’Radivoj Popović’’Zemun
 • JU’’Dom – porodica’’Zenica, BiH.

 Projekat se finansira sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, a realizuje ga sportsko udruženje ’’Sport za sve NIGRESIV’’ Niš.  Više o samom udruženju možete naći na njihovom profilu na društvenim mrežama (www.facebook.com/nigresiv i Instagram/Nigresiv) gdje možete pogledati i fotografije snimljene u toku ovih pet nezaboravnih dana...

OBAVJEŠTENJE

Obavještavamo kandidate koji su se prijavili na oglas za popunu radnih mjesta u JU „Dom-porodica“ Zenica koji je objavljen 10.05.2019. g. u dnevnom listu "Oslobođenje"( odnosno 09.05.2019.g na web stranici Grada Zenica i web stranici Doma) da će se usmeno testiranje-intervju održati u utorak 28.05.2019.g prema rasporedu koji je dat u tabeli ispod. DETALJAN PREGLED SA TEMAMA ZA USMENI DIO ISPITA POGLEDATI U UPLOADU POD NAZIVOM "OBAVJEŠTENJE O TERMINIMA USMENOG TESTIRANJA"

SOCIJALNI RADNIK/CA
Prva grupa od 10:00-10:30 sati

Druga grupa od 10:30-11:00 sati

VASPITAČ/CA

Prva grupa od 12:00-12:30 sati
Druga grupa od 12:30-13:00 sati

Druženje sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini

18. 05. 2019. godine

Slika
Danas smo imali zaista veliku čast da se družimo sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini - h. e. Matthew Field.

Očekivali smo uglađenog gospodina u skupom odijelu a pojavio nam se nasmijani, drugarski raspoloženi ambasador u sportskim patikama i trenerci! Bili smo oduševljeni! Razgovarao je sa nama na bosanskom jeziku o zdravoj ishrani, zdravom životu, sportu, jeo je voće sa nama i zaista uživao u našem društvu. Razlog zbog kojeg je bio u sportskoj odjeći je Međunarodni ragbi turnir na kojem je bio netom prije dolaska u naš Dom i na kojem je isto tako aktivno sudjelovao. 

Sa direktoricom Draženkom Subašić h.e. ambasador Field razgovarao je o teškoćama na koje nailazimo te obećao da će ponovo doći zajedno sa svojom suprugom i sinovima.

Veselimo se ponovnom druženju sa gospodinom velikog srca, ambasadorom Metthewom Fieldom..


                               J A V N I    O G L A S


za prijem radnika u radni odnos u JU “Dom-porodica” Zenica

JU “Dom-porodica” Zenica raspisuje javni oglas radi prijema 5 radnika u radni odnos na sljedeća radna mjesta:

 

 1. “Socijalni radnik/ca” u Organizacionoj jedinici za socijalno-vaspitni rad na neodređeno vrijeme uz probni rad od 6 (šest) mjeseci…………………………… 1 (jedan) izvršilac
 2. “Vaspitač/ca” u Organizacionoj jedinici za socijalno-vaspitni rad na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci uz probni rad od 3 (tri) mjeseca………………………2 (dva) izvršioca
 3. “Pomoćni radnik u kuhinji” u Organizacionoj jedinici za finansijsko-knjigovodstvene, pravne i zajedničke poslove na neodređeno vrijeme uz probni rad od 3 (tri) mjeseca…… 2 (dva) izvršioca

RASPUST NA SNIJEGU

Smetovi, 18. 01. 2019. godine

Slika
Raspust provodimo na razne načine, idemo u kino, gledamo filmove ali i pozorišne predstave. Međutim, raspust najviše volimo provoditi na snijegu! Zbog toga smo današnji dan proveli na Smetovima, izletištu na 1015 m nadmorske visine, nadomak Zenice. Sankali smo se, grudvali i šetali na čistom vazduhu. Nema veze što nije bilo sunca! Dobrog raspoloženja i pozitivne energije nije nedostajalo, pogotovo sa našim odgajateljicama...

Novogodišnja zabava sa klubom Alfa Romeo iz Zenice

23. 12. 2018.

Slika
Ljubitelji automobila Alfa Romeo i ove godine su ispred svog udruženja pokrenuli akciju novogodišnjeg darivanja djece U JU "Dom-porodica". Zajedno sa našom djecom i plesnom grupom Iskre napravili su najbolju zabavu u gradu!

Kako nam je zabavno bilo možete pogledati na fotografijama u galeriji a mi se nadamo uskoro još nekom druženju sa našim prijateljima i njihovim četverotočkašima...

Moto Mrazovi i ove godine donose radost na svojim motorima

23. 12. 2018.

Slika
I ove godine smo s nestrpljenjem osluškivali zvuk motora na ulicama očekujući da se pojave Deda Mrazovi na motorima. I da, došli su i ovog puta, naši dugogodišnji prijatelji iz Moto kluba Condor koji već 12 godina donose radost u naš Dom na svojim dvotočkašima!

Pregršt paketića, pozitivne energije i dobrog  raspoloženja donjeli su naši dragi prijatelji a mi smo im zauzvrat priredili prigodan novogodišnji program.

Ovim putem se zahvaljujemo i našim sugrađanima koji su na bilo koji način pomogli našim Djeda Mrazovima da prikupe dovoljan broj paketića za svu djecu. 

"100 slatkih paketića za 100 drugara"

Posjeta učenika i nastavnika iz OŠ "Meša Selimović" iz Zenice i Aktiva nastavnika islamske vjeronauke

Slika
Učenici i prosvjetni radnici OŠ "Meša Selimović" iz Zenice danas su na prigodan način obilježili 20. decembar - Svjetski dan solidarnosti. Obradovali su nas jednim ugodnim drženjem uz pjesmu i igru te nam uručili 100 paketića. Ovu akciju pokrenuo je Aktiv nastavnika islamske vjeronauke ove škole a podržali su je svi učenici škole. 

Zahvaljujemo se učenicima OŠ "Meša Selimović" i njihovim roditeljima i nastavnicima uz želju da se opet vidimo na nekom novom druženju...

CM nas je obradovao paketićima

20. 12. 2018. godine

Slika
Danas su nas posjetili uposlenici domaće firme CM i obradovali nas prigodnim poklonima. Družili su se sa malom rajom uz slatkiše i grickalice dok su za veliku raju pripremili novogodišnje paketiće sa kozmetičkim proizvodima.

                                    Veliko hvala firmi CM !

OBILJEŽAVAMO DJEČIJU NEDJELJU I U SVOM DOMU

09. 10. 2018.

Slika
Da, bili smo veoma zauzeti u prvoj nedjelji mjeseca oktobra kada se tradicionalno obilježava Dječija nedjelja širom svijeta. Sudjelovali smo na raznim manifestacijama, bili dio različitih kreativnih radionica, zanimljivih aktivnosti ali nismo izgubili energiju i za organizovanje jedne male slatke priredbe i u našoj kući, u našem Domu. Najviše se opustimo kada plešemo sa našim odgajateljima, recitujemo im pjesmice i pokazujemo naše malo glumačko umijeće, a oni nas onda nagrade glasnim aplauzom!

Zahvaljujemo se i svim gostima koji su danas došli da podijele sa nama radost i veselje i uživaju u onome što smo vrijedno priremali...

SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE!

 

Slika

   Sa željom da učenicima JU "Dom-porodica" poželimo sretan početak nove školske godine, da im pokažemo da cijenimo školski uspjeh, učenje i zalaganje, odlučili smo da nagradimo učenike koji su u prošloj školskoj godini postigli vrlodobar i odličan uspjeh. 

Šest odličnih i 13 vrlodobrih učenika primili su pohvale ali i vrijedne novčane nagrade za svoje učenje i zalaganje. Poručili su svojim drugarima da i oni u narednoj školskoj godini moraju biti malo vrijedniji i bolje učiti, ne samo zbog nagrade, već prvenstveno zbog sebe i svoje budućnosti.

"SRETNO ĐACI PRVACI!"

Druženje sa zeničkim prvačićima

prije 6 godine
Slika
Grad Zenica upriličio je jednu zaista zanimljivu manifestaciju za sve đake prvake. Obzirom da i mi ove godine imamo dva đaka koji s nestrpljenjem čekaju da sjednu u školske klupe, s radošću smo se odazvali pozivu na druženje u Gradskoj areni "Husejin Smajlović".


Manifestacija pod nazivom "Sretno đaci prvaci" obilovala je pjesmom, plesom i zabavom sa maskotama i likovima iz crtanih filmova. Bilo je mnogo edukativnih sadržaja  a svi prvačići dobili su i poklone - nove knjige za prvi razred!

Ljetni kamp u Radunicama

28. 07. - 01. 08. 2018. godine

Slika

Nakon uspješne saradnje tokom proteklih godina i mnogo zanimljivih edukativnih radionica kroz koje su naša djeca prošla, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" iz Sarajeva organizirao je i ove godine ljetni kamp.

Kroz projekat "Mali putokazi u životu" Nadbiskupijski centar već osam godina okuplja mlade iz dječijih domova i kroz edukativno-zabavne radionice radi sa njima na izgradnji samopouzdanja, socijalnih i životnih vještina. Ove godine projektne aktivnosti se realiziraju u Radunicama, općina Žepče, i već po prvim fotografijama vidimo da dobra zabava ne izostaje..

PUSTOLOVINA NA VLAŠIĆU

 

Slika
Skijaški klub Zenica velikodušno nam je dao svoju vikendicu na Vlašiću na korištenje tokom ljetnog raspusta. Zahvaljujući njima, tridesetero  djece, podjeljnih u tri smjene,  imalo je priliku da provede neko vrijeme na čistom planinskom zraku. 
Šetali su zelenim livadama i šumama, brali ljekovito bilje i borovnice, igrali nogometa na sportskim terenima, uživali u zoološkom vrtu pa čak se i kupali na bazenu.

Kažu da im je najljepši dio ovog ljetovanja bilo roštiljanje pod vedrim nebom! :)

LJETO POD ZVIJEZDAMA

Ljetovanje na Boračkom jezeru sa zeničkim izviđačima od 28. 06. do 02. 07. 2018. godine

Slika


   Ove godine smo bili malo razočarani što ne idemo na more ali ljetovanje koje smo imali na Boračkom jezeru sa zeničkim izviđačima bilo je fenomenalno! Mnogo bolje od mora...

   Kupanje, druženje uz logorsku vatru, rukovanje lukom i strelom, svakodnevne radionice i druženje sa izviđačima učinili su ovo ljeto nezaboravnim.

   Hvala Savezu izviđača Zenica i njihovim volonterima koji su imali strpljenja da nas poduče izviđačkim tajnama preživljavanja i hvala ArcelorMittalu koji je to sve isfinansirao. Nadamo se da se ponovo družimo i naredne godine...

Predstava "Dječak koji nije želio da odraste"

26. 02. 2018.

Slika

Ekipa Studio Teatra posjetila je JU Dom-porodica u Zenici, i u sklopu te posjete glumci Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić, odigrali su predstavu „Dječak koji ne želi da odraste“  za djecu uzrasta od četiri do jedanaest godina. Ovo igranje predstave je mali doprinos ekipe Studio Teatra, radu JU Dom-porodica, i njihovim nastojanjima da djeca u ovoj ustanovi imaju sve ono što imaju njihovi vršnjaci koji odrastaju u funkcionalnim porodicama s obzirom da je osnovna djelatnost ove ustanove, zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja.

Jedna od definicija glume kao pozorišne umjetnosti glasi: Gluma je igra. Ako je gluma igra, a jeste, onda je ona najbliža najmlađma. Ako je gluma igra, ona bi trebala biti sastavni dio odrastanja svakog djeteta. Pozorišna predstava je najbolji način da se kod najmlađih podstiče razvoj mašte i kreativnosti. Kroz pozorišnu predstavu djeca mnogo toga mogu da nauče. S toga je i pedagoško-odgojni aspekt jedna od bitnijih činjenica koja ukazuje na važnost gledanja pozorišnih predstava kao i uzimanje učešća u istima.                                

Izuzetno značajno da roditelji, nastavnici i svi u okruženju djeteta teže tome da, i u ovom vremenu žurbe i otežane egzistencije, dijete ima kvalitetne i odgovarajuće kulturne sadržaje u svom životu i odrastanju.

Pravo djeteta na kulturu je i sadržano u članu 31. Konvencije o pravima djeteta, kao veoma važno za razvoj ličnosti i neophodno za razvoj društva, ali to često izgubimo iz vida.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, dalo je pismenu saglasnost za igranje ove predstave u osnovnim školama na području ovog kantona.

Ekipa Studio Teatra je sretna što je igranje predstave realizovano u JU „Dom-porodica“ i iskreno se nadamo da je ovo početak odlične prijateljske saradnje našeg udruženja i gore pomenute ustanove.

 

Kampanja "Djeci sa ljubavlju"

februar 2018.

Slika
JU „Dom-porodica“  postala je dio jedne lijepe i pozitivne priče pod nazivom „Djeci s ljubavlju“. Kompanija ORBICO pokrenula je ovu  kampanju kako bi se malim bebama, djeci i mladima smještenim u dječijim domovima  širom Bosne i Hercegovine poboljšao i unaprijedio kvalitet života. Vrijedna donacija u iznosu od 100 000 KM bit će raspoređena u šest dječijih domova: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Mostar i Kulen Vakuf  te biti utrošena za nabavku različitih uređaja, kućnih potrepština i proizvoda za svakodnevnu upotrebu.


Kupovinom proizvoda brendova: Ariel, Tide, Lenor, Fairy, Pampers, Gillette, Venus, Oral B, Always I  Naturella u period od 01. 02. 2018. do 31. 03. 2018. aktivno učestvujete u ovoj kampanji  i omogućavate njenu realizaciju.

POKLONITE DJECI, POKLONITE SA LJUBAVLJU…

ZIMSKI RASPUST U NAŠEM DOMU

 

Slika
Zimski raspust protekao nam je pomalo tužno jer nije bilo snijega da nas uveseli. Snijeg volimo jer se onda svi dobro ubundamo u skafandere, šalove, kape i rukavice, natrpamo u autobus sanke, skije i lopatice i onako, svi zajedno, sa tetama, odgajateljima i ostalim uposlenicima - idemo na planinu.
Međutim, nismo dali da nas nedostatak snijega toliko rastuži. Sa svojim odgajateljima vrijeme smo ugodno koristili u kinu, na klizalištu, Muzeju grada Zenice, išli smo na utakmice i sportske događaje ali smo obišli i mnoge slastičarne. Mnogo toga zanimljivog smo vidjeli i lijepo se zabavili. Kada je vrijeme bilo ružno i hladno, jednostavno bismo se okupili oko TV-a i gledali neki film sa svojim odgajateljima.

Ovim putem se zahvaljujemo svim sugrađanima, drugarima u osnovnim školama "Mak Dizdar" i Međunarodnoj školi, srednjim školama Prvoj i Drugoj gimnaziji, Medicinskoj školi, Ekonomskoj školi, Srednjoj mješovitoj školi, Muzičkoj školi kao i školama iz Maglaja i Tešnja koji nas svake godine obraduju  paketićima. Tu su još i mnogobrojni sugrađani koji su željeli učiniti nešto dobro a ostati anonimni pa ih ovim putem nećemo spomenuti ali ćemo im poručiti da su u našim mislima i da smo im zahvalni zbog svega što čine za nas. 

Zahvaljujući svima vama gledanje filmova je mnogo zabavnije jer nam je od novogodišnjih paketića ostalo brdo grickalica i sokića :)

I još paketića!

29. 12. 2017. Hvala Gradskoj upravi, Razvojnoj agenciji Zeda i Udruženju privrednika

Slika
I danas još paketića za naše mališane!

Deda Mraz, glavom i bijelom bradom, došao je u naš Dom i zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, Zeničke razvojne agencije ZEDA i Udruženja privrednika grada Zenice podijelio paketiće djeci koja su u ovoj godini bila dobra. Radost je veća kad se može s nekim podijeliti pa smo zbog toga pozvali u giste djecu iz udruženja "Gnijezdo" te korisnike Centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Ze-do kantona. 


 

Novogodišnje slavlje sa zeničkim udruženjem "Alfa Romeo"

( i mnogo paketića :) nedjelja, 24. 12. 2017. godine

Slika
     Još jednu dobru i veselu zabavu priredili smo zajedno sa našim prijateljima iz udruženja "Alfa Romeo". Pored mnogo paketića i dobrog raspoloženja, ove godine sa njima su došle i prekrasne plesačice iz plesnog studija "Iskre" i mali manekeni iz Fashion Akademije Zenica. Uživali smo gledajući ih na sceni a na kraju su mikrofon u ruke uzeli i naši štićenici i pokazali šta znaju i umiju. Bilo je to veoma lijepo druženje i prekrasan način da ispratimo staru godinu...

Tako je dobro...

Miligram pomaže Deda Mrazovima da podijele paketiće 20. 12. 2017.

Slika
    Ove godine naši stari, dobri drugari Deda Mrazovi iz moto-kluba "CONDOR" Zenica imali su malu pomoć prilikom podjele paketića našim mališanima. Naime, Mili i Alen iz regionalno popularne grupe "Miligram" pridružili su nam se na našoj tradicionalnoj zabavi povodom Nove godine i družili se sa Deda Mrazovima i našom djecom. Zajedno smo pjevali, plesali i uživali u maloj priredbi koju su pripremili naši najmlađi sa svojim odgajateljima. Druženju su se pridružili mnogobrojni novinari ali i predstavnici gradske uprave. Gradonačelnik Zenice zahvalio se na ugodnoj dobrodošlici i zaista dobroj zabavi koju već nekoliko godina zaredom priređuju naši Deda Mrazovi velikog srca. 
Dobili smo mnogo paketića, pozitivne energije i lijepih želja za narednu godinu ali i poneko obećanje...

OBILJEŽAVAMO 25. NOVEMBAR

Danas je 25. novembar i okupili smo našu veselu družinu da pjevamo, sviramo i igramo se. Velimo se jer je danas Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Prije tačno 74 godine, u Mrkonjić Gradu te davne 1943 godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine). Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji

Našem slavlju pridružili su se i naši dugogodišnji prijatelji iz INPUT-a koji su nam donijeli tortu, gitaru i puno, punooo dobrog raspoloženja!
Slika 66

"DJEČIJA NEDJELJA" u JU "Dom-porodica"

12. 10 2017.

Slika

Iako smo ovih dana bili aktivni učesnici mnogih aktivnosti vezanih za obilježavanje Dječije nedjelje, morali smo ovaj značajan period obilježiti i u našoj kući. Kratkim programom, djeca raznih uzrasta ukazala su na važnost poštivanja Konvencije UN-a o pravima i potrebama djece  te na  odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti djece i njihovih prava. Na kreativan način kroz tradiocionalnu bajku o Pepeljugi, govorili su o svim  stvarima koje su bitne u njihovom djetinjstvu.
Ovaj dan za nas je poseban i zbog toga što su nam se pridružili naši prijatelji iz Kantonalnog centra za djecu i omladinu ometenu u razvoju koji su nam napravili poklone svojim vrijednim ručicama. 
I gosti iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Grada i Centra za socijalni rad Zenica oduševljeno su pratili naš program i uživali zajedno sa nama.

Dječija nedjelja u Tomislavgradu

6. - 8. 10. 2017. godine

Slika
 

Povodom obilježavanja „Dječjega tjedna“ u Tomislavgradu je od 6. do 8. oktobra održana prigodna manifestacija. Domaćin je ovoga puta bila udruga NADA u gosti djeca iz sedam ustanova: Mala škola Vareš, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Dječji dom Mostar, SOS Dječje selo Gračanica, Ustanova za predškolski odgoj i socijalnu skrb Čitluk (Majčino selo Međugorje), Socijalno pedagoška životna zajednicaBihać i, naravno, naša ustanova - "Dom-Porodica", Zenica. 

U Hotelu Tomislav je održana izložba dječjih radova, a djeca su kratkih programom predstavila svoje ustanove. Prisutnima su u obraćanju dobrodošlicu i ugodan boravak u Tomislavgradu poželjeli Magdalena Marinčić, tajnica udruge NADA te predsjednik tomislavgradskog Općinskog vijeća Luka Krstanović.

     Drugoga dana organiziran je izlet na kojemu su djeca mogla vidjeti i razgledati Tomislavgrad i njegovu okolicu, a održano je i sportsko natjecanje u kojem je naša Kanita osvojila prvo mjesto. Na slici možete vidjeti našu ekipu kako uživa u sunčanom vremenu u etno-selu Grabovica.

     Na kraju,  dodijeljene su nagrade za najbolje likovne radove te za uspjehe na sportskom natjecanju, a od štićenika udruge „NADA“ svi sudionici Dječjega tjedna su dobili prigodne poklone.


     Cijela manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Federalnoga ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih  HBŽ i Općine Tomislavgrad.

 

Centralna manifestacija povodom obilježavanja Dječije nedjelje

04. 10. 2017. godine

Slika
     Kao i svake godine Dječija nedjelja se tradicionalno obilježava prve nedjelje u mjesecu oktobru. Cilj obilježavanja ovog važnog perioda  je skretanje pažnje javnosti na djecu i mlade, na njihove potrebe i prava u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih potencijala.

     Na inicijativu i u organizaciji UG "Medica" Zenica i Društva socijalnih radnika Ze-Do kantona, a uz podršku Ministartva za rad i socijalnu politiku i izbjeglice Ze-Do kantona, danas je obilježena "Dječija nedjelja" kroz centralnu manifestaciju u Gradskoj areni "Husejin Smajlović". U manifestaciji je učestvovalo još 17 ustanova i organizacija iz Ze-Do kantona.

     Naravno da su i naše djevojčice i dječaci dali doprinos u ovoj tako važnoj manifestaciji za njih! Pjevali smo, plesali a na kraju se i dobro zabavili u nizu radionica koje su organizatori pripremili za sve nas.

Nadamo se i idućem oktobru u znaku Dječije nedjelje i dječijoj graji u Gradskoj areni :)  

PROJEKAT \"ZENICA 2.0\"

08. 06. 2017. Izložba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Slika
     Zenica 2.0 je multimedijalni projekat koji je pokrenuo internacionalni umjetnički kolektiv pod imenom "Moving Island" još u junu 2016 godine.
Cilj ovoga projekta bio je da "kroz intervencije u prostoru i dokumentovanjem ideja  kroz film i fotografiju, ne samo probudimo svijest, već i aktiviramo zajednicu kako bismo postali aktivni učesnici u kreiranju bolje Zenice", kako kažu članovi "Moving Islanda". Djeca i umjetnici mjesecima su istraživali arhitektonske i infrastrukturne promjene Zenice kako bi, uz pomoć mašte, kreirali savršeni grad.

     Jedan dio Zenica 2.0 projekta bile su i intervencije LEGO kockicama. Umjetnički projekat "popravljanja" zgrada i objekata koristeći LEGO kockice započeo je njemački umjetnik Jan Vormann koji je inspirisao mnoge ljude širom svijeta da se priključe sličnim umjetničkim akcijama i izrastu u svjetski povezanu mrežu umjetničkih intervencija. "Rad ima lijepu estetiku i daje boju i imaginaciju gradu", kažu članovi Moving Islanda. 

     Družeći se sa umjetnicima djecasu pravila fotografije, snimala videa, crtala, pisala pismo gradonačelniku, dizajnirala nove zgrade i printali ih 3D printerom, lego kockicama popravljali rupe u gradu i veoma dobro se zabavili. Kao rezultat tog zabavnog druženja, 08. juna 2017. godine održana je izložba "Zenica 2.0" u Bosanskom narodnom pozorištu.

     Na kraju ćemo se svi složiti da je ovaj projekat bio jedan naobičan i zanimljiv socijalni čin za Zenicu i male Zeničane!

MI SMO NAJVEĆI ČELIKOVI NAVIJAČI

21. 05. 2017. NOGOMETNA UTAKMICA ČELIK - OLIMPIK

Slika
    Da li zbog našeg energičnog navijanja ili zbog sreće koju smo im donijeli, nogometaši našeg dragog Čelika ubjedljivo su pobijedili FK Olimpik rezultatom 4:1. Utakmica je bila napeta ali uz podršku navijača sa tribina, naši momci nisu imali većih problema u postizanju ovako visokog rezultata.

   Ovim putem želimo da se zahvalimo Nogometnom savezu koji nam je i ovoga puta donirao besplatne ulaznice.

POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU POTOČARI

13. 05. 2017.

Slika

Odlukom Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Volfganga Petriča (Wolfgang Petritsch) od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima, opština Srebrenica, za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu. 

Odlukom Visokog predstavnika od 10. maja 2001. osniva se Fondacija "Srebrenica–Potočari", Spomen obilježje i mezarje, ustanovljena kao neprofitna organizacija koja ima za cilj da izgradi i održava kompleks u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine. 

Memorijalni centar je zvanično otvorio bivši američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) u septembru 2003. godine. Iste godine. u mjesecu martu, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na srebrenički masakr.

Nakratko prije isteka njegovog mandata, Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling (Christian Schwarz-Schilling) 25. juna 2007. godine donosi Odluku čiji je sastavni dio bio i Zakon o "Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine". To je danas službeni naziv ovog memorijala. Ovim Zakonom ustavnovljen je Memorijalni centar, kao pravni naslijednik ranije formirane Fondacije, sa sjedištem u Potočarima, Opština Srebrenica.

Memorijalni centar se sastoji od sakralne i memorijalno-komercijalne komponente.

U prvoj fazi uređenja Memorijalnog centra Potočari u cjelosti je završen sakralni dio gdje se vrši ukop identifikovanih osoba.

Najprepoznatljiviji objekat unutar sakralog dijela Memorijalnog centra svakako je musala. Musala služi kao objekat za molitvu na otvorenom za pripadnike islamske vjeroispovijesti. U njen mermerni plato ugravirana su simetrično mjesta za "sedždu", a u desnom dijelu je kameni mimber.

 

Musalu i turbe, u formi polukruga, okružuje bijela kamena platforma koja predstavlja Zid sjećanja na kome su ispisana imena 8372 žrtve nestale u genocidu, jula 1995. godine.

Još jedan upečatljiv objekat u sastavu sakralnog dijela Memorijalnog centra u Potočarima je i "Muzej genocida" u kome je postavljena izložba fotografija Tarika Samaraha, koja prikazuje proces potrage za nestalim osobama, masovne grobnice, proces identifikacije i ukopa nestalih.

Ostatak prostora sakralnog dijela popunjavaju nepregledni redovi bijelih, mermernih "nišana", a ispod svakog od njih počivaju, rijetko kompletni, posmrtni ostaci žrtava.

Uposleni i djeca JU "Dom-porodica" posjetili su Memorijalni centar i odali počast nevinim žrtvama. 

Da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi...

ODLAZAK DIREKTORA U ZASLUŽENU MIROVINU

05. 05. 2017.

Slika
Branislav Dilber rođen je 1954 godine u Zenici. Svoj radni vijek započeo je u zeničkoj bolnici, međutim, nedugo zatim, počeo je raditi u JU "Dom-porodica" kao šef računovodstva. Proteklih 12 godina, g. Dilber je vrijedno i odgovorno obavljao funkciju direktora naše Ustanove sve dok nije došlo vrijeme za zasluženu mirovinu. Tome u čast, danas smo se svi okupili da pojedemo kolač i popijemo kafu sa našim dugogodišnjim direktorom i dostojanstveno ga "ispratimo" u penziju. U ugodnom ćaskanju, prisjetili smo se svih lijepih, zanimljivih, smiješnih pa i onih tužnih momenata koji su se desili u našoj ustanovi.  
Vrhunac druženja koji je mnogima natjerao suze na oči, bio je gest naših mališana. Na velikom platnu, onako spontano i neplanirano, napisali su:

" Hvala Vam na svemu! Vole Vas vaša djeca"

Našem direktoru želimo da ga služi zdravlje u mirovini a mi se nadamo da će nam idući direktor biti barem upola tako dobar kao on. Direktore sretno!

OBILJEŽAVANJE DANA AUTIZMA

02. 14. 2017.

Slika
      Danas smo bili domaćini našim dragim kolegama iz JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama, Odjeljenje za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama sa kojima uspješno sarađujemo dugi niz godina. Zbog njih i njihovih gotovo čarobnih vještina, mnoga naša djeca danas hodaju, govore i intelektualno se razvijaju, onoliko koliko im dozvoljavaju njihovi potencijali.  

      Danas, povodom obilježavanja Dana autizma, organizirana je kreativna radionica za djecu dok je za uposlenike našeg Doma održano predavanje na temu "Autizam i kako ga prepoznati". Mnogo korisnih savjeta čuli smo od psihologa, defektologa i ostalih stručnjaka Centra dok su se djeca zabavljala crtanjem i  puhanjem plavih balona.

KULINARSKI DVOBOJ

22. 03. 2017. Takmičenje u pripremi najbolje popare od Sprind hljeba

Slika

Da tradicionalno bosansko jelo zvano popara može biti veoma ukusno i kreativno, uvjerili smo se danas sa našim gostima. Zanimljiv, poučan i zabavan kulinarski dvoboj održao se danas u našem restoranu a glavni akteri bila su naša djeca i članice asocijacije "Fatma" iz Zenice koje su uz pomoć i  podršku prehrambene industrije Sprind d.d. Sarajevo i organizovale današnje druženje.  

U ugodnoj atmosferi, CRVENI i PLAVI tim pripremali su poparu pod nadzorom glavnog kuhara, gospodina Hamida Kujrakovića iz Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine. Cilj takmičenja nije bio pobijediti već oživjeti tradicionalnu bosanskohercegovačku kuhinju i zaboravljene recepte.
Na kraju nam je g. Hamid pokazao interesantne načine serviranja i aranžiranja hrane što je djeci bilo posebno zanimljivo. Detalje sa ovog veselog dvoboja možete pogledati u našoj galeriji.

 

JEDNA "NAGRADA ZENICE" STIGLA I U JU "DOM-PORODICA"

20. 03. 2017. Policijski komesar ZDK g. Semir Šut uručio svoju nagradu djeci

Slika
Svečanom sjednicom u velikoj sali Gradske uprave u Zenici danas je obilježen rođendan Zenice. Najuspješnijim Zeničanima dodjeljena su i najveća priznanja grada a jedno od njih otišlo je u ruke policijskog komesara ZDK mr. sci. Semira Šuta. Zašto izdvajamo baš g. Semira od svih dobitnika? Upravo ovaj magistar kriminalističkih nauka sa tridesetogodišnjim iskustvom službe u organima unutrašnjih poslova, uručio je svoju novčanu nagradu upravo djeci JU "Dom-porodica". Donirana sredstva poslužit će nam za renoviranje i uređenje stambenog prostora školske grupe djece a obradovano je i naših pet studenata simboličnim džeparcem. Komesar Šut je i na ovaj način pokazao da posjeduje visok stepen društvene odgovornosti te mu se i ovim putem zahvaljujemo u svoje ime i ime sve naše djece.

SAVRŠENI NA MALO DRUGAČIJI NAČIN

18. 03. 2017.

Slika
NK Čelik, ponos i nada našega grada, danas je igrao utakmicu protiv FK "Mladost". Iako su rivali na terenu, nogometaši ova dva kluba jedinstveni su u pružanju podrške osobama kojima je to potrebno. Sporisti su još jednom pokazali da imaju veliko srce te su danas na Bilinom polju podržali akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Down sindromom a u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. U šarenim čarapama, zajedno sa učenicima Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-motornom razvoju, nogometaši su izašli na teren i pozdravili sve prisutne.
    Neriješen rezultat (2:2) nam govori da danas nije bilo bitno ko će pobijediti već koliko glasno će se čuti poruka da djeca sa Down sindromom nisu drugačija nego su "savršena na malo drugačiji način".

Osmomartovske čestitke za penzionerke

Posjeta Domu penzionera u Zenici, 08. 03. 2017.

Slika
Vrijedne ručice naših mališana napravile su čestitke za Dan žena i zajedno sa svojim odgajateljicama odlučili da ih poklone korisnicama Penzionerskog doma u Zenici. Susret mladih i starih bio je veoma interesantan i veseo a ugodnoj atmosferi svakako su doprinjeli i zvuci harmonike koja se našla u rukama penzionera. Domaćini su bili ugodno iznenađeni posjetom a pripadnice ljepšeg spola veoma obradovane ručno rađenim poklonima naših mališana. Uz muziku, kolače i ugodan razgovor, vrijeme je brzo prošlo a naše odgajateljice Nermina, Merima, Alisa i Almina, uspjele su zabilježiti i nekoliko fotografija. Obzirom da je ovo druženje rezultiralo pozitivnim emocijama i dobrim raspoloženjem, nadamo se da će se ponavljati i u narednim godinama i postati tradicionalna. U galeriji slika možete pogledati koliko osmijeha su izazvale dječije čestitke na licima korisnica Penzionerskog doma u Zenici.

Iznenađenje za uposlenice JU "Dom-porodica" povodom Dana žena

08. 03. 2017.

Slika
Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas dd Sarajevo u zadnjih nekoliko godina niže uspjehe na domaćem i stranom tržištu. Međutim, ova kompanije nije usmjerena samo na profit i ekonomski prosperitet već razvija i društvenu odgovornost i osjetljivost. Dokaz za to je i današnja posjeta predstavnika kompanije "Klas" našoj ustanovi sa jednim zanimljivim ciljem - da izmami osmijeh na licima uposlenica JU "Dom-porodica"! Uz naglasak da uposlenice naše ustanove rade veoma težak i odgovoran posao,  predstavnice "Klasa" poželjele su im sretan praznik i podijelile simbolične poklone. Naše vrijedne tete, medicinske sestre i odgajateljice bile su ugodno iznenađene ovog gestom ali i zahvalne što se i na ovaj način odaje priznanje njihovom požrtvovanom radu sa najosjetljivijom grupom djece.

U ime svih uposlenica JU "Dom-porodica" jedno veliko HVALA preduzeću               "Klas"!

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

01. 03. 2017.

Slika
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas smo obilježili sa našim drugarima iz NVO INPUT iz Zenice. Malo smo razgovarali o nastanku naše zemlje i trnovitom putu koji je morala preći do svoje nezavisnosti a onda smo svi sa mnogo truda prionuli na posao. Dobili smo zadatak da nacrtamo Bosnu i Hercegovinu, onako kako je mi vidimo i osjećamo u svom srcu. Kao rezultat toga, pojavilo se mnogo prelijepih radova i bilo je teško izabrati najbolji od njih. Na kraju su ipak izabrana tri rada koja se za nijansu razlikuju od drugih po svojoj maštovitosti i kreativnosti. Autori radova dobili su i prigodne poklončiće a svi smo se na kraju zabavili uz tortu i dobru muziku. Zahvaljujemo se našim dragim Inputovcima na još jednom tradicionalnom druženju i nadamo se da ćemo se uskoro opet družiti sa njihovim volonterima i volonterkama!

IZLET NA SMETOVE

26. 01. 2017.

Slika
Danas smo se dobro zabavili na snijegu zajedno sa našim odgajateljima. Smetovi su bili savršeni za sankanje i grudvanje tako da nam je izlet prošao u dobrom raspoloženju, smijehu i zabavi. Pauzu smo morali napraviti kako bismo ručali i ugrijali se uz topao čaj. Na kraju smo se rumenih obraza i promrzlih nosića ukrcali u naš autobus i krenuli put Zenice...

Deda Mrazovi na motorima

25. 12. 2016.

Slika

     Naši dragi prijatelji, motoristi iz udruženja Kondor, i ove godine su obradovali naše mališane prigodnim novogodišnjim paketićima. Već desetu godinu za redom ovi Deda Mrazovi velikog srca mame osmijehe na licima naše djece i uživaju u vremenu provedenom s njima. Djeca su i ovog puta pripremili kratku priredbu za Deda Mrazove punu recitacija, pjesmica i novogodišnjeg duha. Najveći aplauz ipak je dobio mali slatki zeko koji je oduševio sve prisutne.

     Dio praznične atmosfere možete pogledati u galeriji fotografija...

Hurrem sultanija i Rustem-paša u našem Domu

08. 12. 2016.

Slika
        Prekrasna Meryem Uzerli, koja je poznata po ulozi sultanije Hurrem u turskoj seriji Veličanstveno stoljeće, ovih dana je boravila u Bosni i Hercegovini zbog promocije svog novog filma "Rana moje majke". Dio glumačke ekipe ovog filma čini i Ozan Guven koji je u Veličanstvenom stoljeću tumačio lik arogantnog Rustem-paše, vjernog sluge Hurrem sultanije. Izvrsni mladi glumac Bora Akkas tumačio je glavnu mušku ulogu u filmu, mladića Saliha koji je odrastao u zeničkom Domu i koji kreće u potragu za svojom porodicom. 

         Promocija filma "Rana moje majke" održala se i u Zenici pa je cijela glumačka ekipa zajedno sa rediteljem Ozanom Aciktanom, na veliku radost djece, iskoristila priliku da posjete i naš Dom. Glumci su u veselom i ugodnom  druženju sa djecom proveli gotovo dva sata. Za razliku od uloge koje je igrao, Ozan Guven je u stvarnom životu veoma opušten i društven, baš kao i njegova partnerica u filmu Meryem. Djeca su za goste pripremila kratku priredbu i uručila im prigodne poklone koje su sami izradili.

Prekrasan dan na Pepelarima

04. novembar 2016.

Slika
Ovu nedjelju smo proveli sa našim prijateljima iz Planinarskog udruženja "Vedro" na prekrasnim padinama Pepelara. Pješačili smo nekih petnaestak kilometara ali uz zanimljivo društvo i pozitivnu energiju uopće nismo osjetili napor ili umor. U ovom pohodu učestvovalo je stotinjak ljubitelja prirode različite starosne dobi što je ovu planinarsku šetnju činilo još zanimljivijom. Okrijepili smo se u u planinarskom domu Tvrtkovac gdje su nas domaćini zaista lijepo ugostili i pričali zanimljive lovačke priče uz topao čaj.
Veselimo se novom susretu..

Gostovanje u emisiji "Zabranjeni forum" TV PINK

Slika

     Prvog decembra u emisiji "Zabranjeni forum" televizije PINK gostovala je i naša socijalna radnica Enisa Herceg. Tema "Zabranjenog foruma" ove večeri bila je: "Kako je kad te svi napuste - djeca bez roditelja, čija su briga?". U emisiji smo čuli mnogo zanimljivih, dirljivih ali  provokantnih priča od strane učesnika foruma, pogotovo kada su se i gledaoci počeli uključivati putem telefona. 

      Ponosni smo na našu socijalnu radnicu koja je na jedan profesionalan način podijelila svoje dugogodišnje iskustvo i znanje sa učesnicima "Foruma" i svim gledaocima televizije PINK. Cijelu emisiju možete pogledati na videu ispod..

Zabranjeni forum TV PINK 01. 12. 2016.

Promocija servisa - "Život u zajednici uz podršku"

23. 11. 2016.

Slika
Danas je i zvanično otvorena još jedna stambena jedinica u oviru novog servisa JU"Dom-porodica" pod nazivom "Život u zajednici uz podršku". Servis ima za cilj da mladim osobama koje napuštaju sistem socijalne brige pruži psihološku, socijalnu i finansijsku podršku kako bi što lakše prevazišli teškoće na putu ka samostalnom životu. 

Servis "Život u zajednici" pokazao se kao veoma uspješan primjer dobre prakse tako da smo u prilici da sa velikim zadovoljstvom  svečano otvorimo još jednu stambenu jedinicu.  U toj stambenoj jedinici, u trosobnom stanu u centru grada, živjet će tri djevojke, dvije studentice i jedna djevojka koja je završila Srednju specijalnu školu i koja treba da se zaposli. 


O ovom događaju možete pročitati i vidjeti nešto više i na slijedećim linkovima:


FEDERALNA TV, emisija "Federacija danas":  http://www.federalna.ba/bhs/vijest/185141/federacija-danas-23112016 (od 15. minute)

RTV ZENICA, emisija "Zenica danas":
 http://www.rtvze.ba/tv-emisije/zenica-danas/ (od 4. minute)

http://www.zenit.ba/ju-dom-porodica-zenica-predstavila-novi-servis-zivot-u-zajednici-uz-podrsku/

http://www.zenicablog.com/dom-porodica-zivot-u-zajednici-uz-podrsku/

Život u zajednici - "Federacija danas"

Izlet na Smetove sa Planinarskim udruženjem "VEDRO"

20. 11. 2016.

Slika
Danas smo se družili na čistom smetovskom zraku sa drugarima iz planinarskog udruženja "Vedro". Pored toga što smo se dobro zabavili i rekreirali, naučili smo mnogo toga korisnog i zanimljivog: šta su markacije i čemu služe, koje su najpoznatije planine u Bosni i Hercegovini, šta je glavni zadatak Gorske službe spašavanja i kako izgleda jedan njihov trening. Mnogo toga smo čuli i o planinarskoj etici, alpinističkoj opremi ali moramo priznati da nam je najzanimljivija  bila vježba spuštanja sa zip-linom. Koji adrenalin! Boravak u prirodi, smijeh i dobra zabava koju smo danas imali ne može se porediti ni sa jednom igricom na playstation-u niti sa bilo kojom društvenom mrežom!
Ovaj izlet je probudio pravi avanturistički duh u nama i jedva čekamo naredni...

Komunikacijske vještine

Radionica za mlade, 04. 11. 2016.

Slika

     Šta je to aktivno i pasivno slušanje? Kako govorimo i kada ništa ne kažemo? Šta je to tehnika "pokvarene ploče"?  Šta je to selektivno slušanje? Kako dolazi do "buke u komunikacijskom kanalu" i kakve posljedice može da ima na odnose između ljudi?

     Na ova pitanja i mnoga druga danas smo tražili odgovore zajedno sa pedagogicom Dženanom Gračo.  

Nenasilno rješavanje sukoba

Radionica za mlade, 28. 10. 2016.

Slika

       Odgajateljica Erna Beganović danas je na zanimljiv i veoma plastičan način prezentirala temu nenasilnog rješavanja sukoba i vještinu asertivne komunikacije među vršnjacima. Djeca su se zabavila kroz interaktivne vježbe, igre i pojedinačne zadatke. Mnogo toga su crtali, pisali, glumili ljutite i agresivne, govorili o emocijama i prihvatljivim oblicima ponašanja.

     Cilj radionice bio je unapređivanje socijalnih vještina mladih sa posebnim akcentom na komunikacijske vještine i vještine nenasilnog rješavanja sukoba.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice u posjeti djeci

27. 10. 2016.

27.10.2016 19:09
Slika

Danas su nam u posjeti bili članovi Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice. Njihov glavni cilj je promovisati planinarenje među mladima "ne samo kao mehaničku funkciju, već kao praktično oruđe koje zahtijeva interakciju svih uključenih strana čime se podstiče razvoj emocionalne sigurnosti kao i razvoj ličnog i kulturnog identiteta kod mladih", kako kaži sami planinari.

Udruženje Vedro realizuje projekat pod nazivom „Planinarenje i alpinizam kao vid prevencije poremećaja u ponašanju“ a direktni korisnici njihovog projekta su djeca iz naše Ustanove, uzrasta od 12-18 godina.

Druželjubivi i uvijek nasmijani članovi ovog planinarskog udruženja pokazali su djeci jednu veoma zanimljivu i interaktivnu prezentaciju svojih avantura u prirodi. Djeca su bila oduševljena i sa nestrpljenjem čekaju drugi i treći dio projekta - odlazak na Smetove i Pepelare!

Danas kuhamo...

24. 10. 2016. Radionica za mlade

Slika
Odgajateljica Fatima Begić, danas nam je kuhala zajedno sa mladima jedno veoma ukusno jelo - piletinu sa gljivama. Prije samog kuhanja, čuli smo i veoma korisne informacije o kuhinji i svim velikim i malim stvarima koje moramo imati u kuhinji. Poseban naglasak odgajateljica Fatima stavila je na higijenu radnog prostora u kuhinji i održavanje svježine namirnica. Zanimljivo je bilo čuti i vidjeti kako su kuhinje prije izgledale i kako su se naše nane snalazile u njima. Recept za ukusni specijalitet koji smo danas  jeli možete pronaći u galeriji slika ali i vidjeti djelić atmosfere koji je vladao u našoj kuhinji, pogotovo kada smo jeli desert - pitu od jabuka! 

Druženje sa bivšim štićenicima Doma

12. 10. 2016.

Slika

Kao i svake godine, JU „Dom-porodica“ tokom mjeseca oktobra ima mnogo aktivnosti vezanih za obilježavanje „Dječije nedjelje“. Pored učešća u tradiocionalnoj manifestaciji „Susreti dječijih domova BiH“ koja se ove godine održala u „Majčinom selu „ u Međugorju, planirano je još nekoliko aktivnosti poput stručnog skupa sa predstavnicima Ministarstva, Općine i nadležnih centara za socijalni rad. Međutim, jedna od posebnih aktivnosti koja je od iznimnog značaja za nas i djecu, svakako je druženje sa bivšim štićenicima naše ustanove. U jednom spontanom druženju imali smo priliku čuti njihove životne priče, uspone i izazove na koje su nailazili a koje možemo smatrati dobrim primjerima za djecu koja se još uvijek školuju i koja su još uvijek na smještaju u našoj ustanovi.
TV Zenica zabilježila je cijelu priču u svojoj emisiji "Ritam grada" koju možete pogledati na linku

Krstarenje Jadranom

Velika flota "Mirno more"

Slika
I ove godine bili smo dio velikog mađunarodnog socijalno-pedagoškog projekta u Europi od nazivom "Mirno more". Velika flota "Mirno more" 2016. godine započela je plovidbu 17. septembra kada su posade stotinjak brodova s djecom i mladima krenuli na jedrenje iz raznih dalmatinskih luka i dva dana obilazili obalu. Nakon krstarenja, 20. septembra su se okupili u Marini Kaštela. Tokom svog boravka u kaštelanskoj luci učesnici Flote su sudjelovali u brojnim aktivnostima, gdje su se djeca iz raznih europskih gradova međusobno upoznavala i družila kroz brojne sportske i kreativne radionice. Djeca i mladi su sudjelovali i u okruglim stolovima koji su imali za cilj promovirati toleranciju i nenasilno rješavanje konflikata.
Ovogodišnji  moto ovog jedinstvnog projekta  bio je  “ODBACITI PREDRASUDE!”. 
Djeca koja su bila dio ove velike manifestacije sa plovidbe su nam donjela pregršt pozitivne energije, lijepih uspomena i zanimljivih priča. Neke od njih odgajatelj Haris uspio je uloviti fotoaparatom i zauvijek sačuvati od zaborava. 

 

"Be the Change" - susreti mladih koji napuštaju sistem socijalne brige

BEČ, 17. 8. 2016. - 25. 08. 2016.

Slika
od 17. 08. do 25. 08. 2016. ekipa iz naše Ustanove bila je dio velikog događaja u Beču - "Be the change" ili u prijevodu - "Budi promjena! 
53 mlade osobe iz 15 zemalja širom svijeta radile su zajedno, dugo i naporno,  i uz podršku i vodstvo 20 profesionalaca,  definirali 10 standarda, 10 neprikosnovenih potreba svake mlade osobe koja napušta sistem socijalne brige! Mladi ljudi iz Južne Afrike, Kenije, Brazila, Amerike, Austrije, Holandije, Španije, Bosne i Hercegovine i mnogih drugih zemalja, razmijenili su iskustva, sve prednosti i nedostatke socijalne brige u svojim zemljama, govorili su o  izazovima koji su pred njima, o promjenama koje ih čekaju u životu i došli do onoga što je potrebno svakoj mladoj osobi koja treba da zakorači u samostalan život,  bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazi. Tih 10 standarda, na jedan kreativan i maštovit način prezentovano je na 33. Fice kongresu i drugoj CYC Svjetskoj konferenciji u Beču. 
Posebno zanimljiv bio je događaj pod nazivom "Country fair" na kojem se svaka zemlja predstavila nekim zanimljivih, autohtonim i specifičnim sitnicama, prezentacijama i performansima. Naša ekipa je pravila pravu bosansku kafu i služila je u fildžanima a na prezentacijskom stolu našao se i bosanski lokum, hurmašice, baklave i ružice. A da gostima ne bi pozlilo od toliko šećera, na stolu se našlo i suho meso, bosanski sudžuk i sir. Šta mislite čiji je stol bio najposjećeniji? :) 
Pored toga, posjetili smo najstariji zabavni park u Europi i vozili se na Prateru, velikom pokretnom točku koji postoji još od 1897. godine. Oduševio nas je i muzej po imenu "Haus der musik" ("Kuća muzike") gdje smo vidjeli mnogo toga zanimljivog o velikim muzičarima poput Mozarta i Šuberta ali smo i na interaktivan način ispitivali i slušali razne zvukove.. Dio atmosfere i onoga što smo uradili možete pogledati u galeriji fotografija ili na videu.

Ljetovanje djece u Kaštelima

23. 08. 2016.

Slika
Ove godine grupa djece sa odgajateljicom Nerminom ljetovala je na obali Jadrana, u malom mjestašcu kod Splita po imenu Kaštel Lukšić. Bili su smješteni u prekrasnoj staroj zgradi na samoj obali mora koja pripada Dječijem domu "Maestral" iz Splita. Naši domaćini su se potrudili da djeci ništa ne nedostaje i da im ljetovanje ostane urezano u sjećanje kao jedna lijepa uspomena. Pored svakodnevnog kupanja i šetanja duž morske obale, organiziran je i izlet na Brač koji je bio poseban doživljaj za djecu jer su plovila brodom. 

Posjeta Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo (IUS)

29. 06. 2016

Slika
Danas smo bili gosti na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Domaćini, naši dugogodišnji prijatelji, priredili su nam zaista lijepu zabavu! Najprije smo uživali u sportskim igrama a kasnije smo svi zajedno otišli na ručak koji su studenti sami pripremili za našu djecu. Najmlađi su imali posebnu radost jer je ogromni tobogan na napuhavanje bio samo njima na raspolaganju. Pravo iznenađenje za djecu bili su ogromni paketi koje su dobili, a koje su pripremili vrijedni studenti IUS-a u saradnji sa NVO "KIYADER", Ambasadom Republike Turske u Sarajevu i Uredom savjetnika za vjerska pitanja.
 "KIYADER"  je nevladina organizacija iz Turske koju je osnovao sadašnji rektor IUS-a g. prof. dr. Yucel Ogurlu sa nekolicinom svojih prijatelji a koji imaju za cilj da stipendira studente koji nisu u mogućnosti da se školuju. Pored toga, uvijek rado  obraduju djecu bez roditeljskog staranja kao što su to danas učinili za djecu iz tuzlanskog i zeničkog dječijeg doma. Sadržaj paketa bio je prilagođen svakom djetetu ponaosob tako da su svi dobili novu odjeću i obuću, od glave do pete! 
Direktor naše ustanove g. Branislav Dilber zahvalio se u svoje ime i ime djece na ovoj donaciji vrijednoj 20 000 KM te uputio poziv profesorima univerziteta da zajedno sa studentima upriliče jednu posjetu našoj djeci. 

ArcelorMittal organizovao iftar za djecu i uposlene JU "Dom-porodica"

16. 06. 2016.

Slika
Kompanija ArcelorMittal Zenica već dugi niz godina sarađuje sa našom ustanovom na nizu projekata. Svi ti projekti imaju jedan jedini cilj a to je unapređenje životnih uvjeta djece koja su na smještaju u našoj ustanovi. Pored toga, ova kompanija već tradiocionalno svake godine u toku mjeseca ramazana organizuje iftar kako za djecu, tako i za usposlenike JU "Dom-porodica". U ugodnoj atmosferi Hotela Dubrovnik, uposlenici kompanije ArcelorMittal na čelu sa direktorom Biju Nairom i njegovom suprugom družili su se sa djecom  i njihovim odgajateljima. Djeci su na kraju podijeljeni prigodni pokloni a kao uspomenu na ovo divno druženje imamo nekoliko zajedničkih fotografija.

Posjeta drugarima u Dječijem domu "Rada Vranješević", Banja Luka

Realizacija projekta "Igra spaja sve"

Slika
U sklopu završnih aktivnosti projekta "Igra spaja sve" koje je Caritas Bosne i Hercegovine realizirao u saradnji sa našom ustanovom, 04. 06. 2016. godine imali smo priliku posjetiti Dječiji dom u Banja Luci. Najprije smo vrijedno i zajedničkim snagama odradili radionice koje su imale za cilj unapređivanje socijalnih vještina, jačanje samopouzdanja i prevazilaženje steretipa i predrasuda. Nakon napornog intelektualnog rada, malo smo se opustili uz sportske igre a zatim smo, svi zajedno otišli na ručak. Dan je još uvijek bio pred nama pa smo ga iskoristili da zajedno sa našim domaćinima obiđemo vjerske objekte u ovom prelijepom gradu i razgovaramo o različitostima i toleranciji. U galeriji slika potražite zanimljive detalje sa ovog putovanja...

BRIGA O ZDRAVLJU, radionica za mlade

17. 05.2016.

Slika
Odgajateljica Merima Zimić održala nam je zanimljivu radionicu na temu brige o zdravlju.Govorili smo o higijeni tijela, zdravom načinu života i značaju aktivnosti kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Mnogo smo govorili i o stresu kao jednom od najvećih uzročnika raznih bolesti: dijabetesa, ulceroznog kolitisa, infarkta i moždanog udara... Kao praktični dio ove radionice posjetili smo našeg zubara a grupa mladih otići će u Centar porodične medicine kako bi tamo otvorili svoje zdravstvene kartone. Umjesto grickalica, ovaj put smo na stolu imali punu zdjelu voća :)

HIPOTERAPIJA u Konjičkom klubu "Pegazus"

15. 05. 2016.

Slika

Terapijska svojstva konja korištena su još u antičko doba. Postoje zapisi da se nakon povratka iz rimskih vojni ranjenike postavljalo na konje jer je uočeno da se time ubrzava njihov oporavak. U zemljama Europske unije hipoterapija se provodi od 60-tih godina prošlog stoljeća i dio je standardnog rehabilitacijskog programa, osobito u rehabilitaciji neuroloških bolesti.


Pojam hipoterapije označava liječenje uz pomoć konja (grč. hippos = konj; therapeia = liječenje). 

Ova vrsta liječenja obuhvaća sva područja gdje je potrebna pomoć djeci s razvojnim ili stečenim problemima kretanja, kao i ona koja se odnose na djecu koja imaju poteškoće u učenju i ponašanju.

Među najučestalijim stanjima i bolestima nalaze se: cerebralna dječja paraliza, stanja nakon ozljeda kralježnice i donjih udova s poremećajima kretanja, deformacije kralježnice kao što je skolioza i pognuto držanje. Pozitivan učinak hipoterapije na emotivne i kognitivne sposobnosti pokazuje se i kod djece sa Downovim sindromom ili autizmom te poremećajima ponašanja (hiperaktivnost, manjak koncentracije, agresivnost).


Riječ je o kompleksnom senzomotoričkom podražaju kojim su stimulirani svi senzomotorički receptori preko kojih dijete doživljava konja − slušni, vidni, njušni, taktilni, vestibularni i kinestetički. Dijete percipira konja vidom, sluša njegovo rzanje, njuši ga, dodirom osjeća razliku mekoće dlake i čvršći osjet grive, osjeća njegovu toplinu dodirom dlana i preko leđa, osjeća kretanje kad ga nosi i ljuljajućim pokretima šalje podražaj unutarnjem uhu u kojem je smješten centar za kontrolu ravnoteže. Tako kompleksan podražaj ne može dati nijedna sprava.

Takav podržaj rezultira poboljšanjem sposobnosti koordinacije i ravnoteže, normalizacijom mišićnog tonusa, kontrolom voljnih pokreta, te doživljajem slobodnog kretanja tijela u prostoru. No najvažniji od svega je psihički doživljaj drugog živog bića koje je spremno na suradnju − nosi nas kad mi ne možemo hodati, ne smeta mu što smo drukčiji od ostalih i, što se više družimo, to je spremniji na suradnju. Kako vrijeme prolazi, izgrađuje se odnos uzajamne pomoći i povjerenja koji ne ovisi o govoru i riječima, već se osniva na neverbalnoj komunikaciji koja je iskrenija i važnija od one verbalne, osobito kod djece.

Značaj hipoterapije za djecu sa posebnim potrebama uvidjeli su i naši dugogodišnji prijatelji iz Rotaract kluba u Sarajevu. Njihovi članovi već drugu godinu organiziraju jahanje za našu djecu sa posebnim potrebama u Konjičkom klubu Pegazus u Ahatovićima. Više o humanitarnim aktivnostima Rotaract kluba možete pročitati na njihovoj web stranici http://racsarajevo.ba/ a kako nam je bilo na jahanju ovaj vikend, možete pogledati na slikama...

Posjeta studenata Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS)

15. 05. 2016.

Slika
Ovog vikenda su nam u goste došli naši dragi prijatelji, studenti sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu IUS. Po ko zna koji put su svoje slobodno vrijeme posvetili našoj djeci i priredili im zanimljivo poslijepodne. Igrali su se, održali interaktivnu priredbu, odigrali koju partiju nogometa a neki su se čak i ošišali i obrijali :) . Kako smo se lijepo zabavili možete vidjeti na ovim fotografijama...
3 3