PROJEKAT "It is time for MIR"

14.05. 2016.

Slika
Caritas BiH uz financiranje Ambasade SAD u BiH implementira projekt "Vrijeme je za mir“ i kroz njegove aktivnosti promovira SNAGU UJEDINJENE MLADEŽI u promicanju međuetničke suradnje i suzbijanja trgovanja ljudima u BiH. Američki State Department je u svom posljednjem izvješću istaknuo marginalizaciju romske mladeži (manjinske skupine), nedostatak suradnje s većinskim skupinama kao jedan od rizika koji dovodi do trgovanja ljudima. Projekt „It is Time for MIR“ (Vrijeme je za mir) je priča o partnerstvu. Ovaj projekt implementira Caritas BiH. Konačni cilj projekta je poboljšanje međuetničke klime i pristup neformalnom obrazovanju u etnički raznolikim područjima koja su naseljena romskim nacionalnim manjinama i mladima u sukobu kao i jačanjem međuetničke suradnje i kompetentnosti kroz upravljanje projektima, timski rad većinske i manjinske mladeži.

Caritas BiH proteklog jeovog vikenda, kao jednu od ključnih aktivnosti, proveo zajedničku jednodnevnu radionicu sa mladima i uposlenicima domova „Dom Porodica Zenica“, „Mala škola Vareš“ te Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin".

 

U sklopu radionice, mladi su imali priliku savladati vještine međuetničke suradnje i rješavanja sukoba , dok su paralelno s njima uposleni domova i udruženja sudjelovali na radionici Projektni menadžment i timski rad. Na kraju dana grupe su dodatno u zajedničkoj sesiji obradile zadane teme. Cilj radionice je okupljanje mladih i ideja za provedbu malih projekata unutar ovih udruženja i lokalne zajednice. Po završetku radionica, projektni prijedlozi će se uobličiti sa preostalom djecom iz domova i finalni prijedlozi dostaviti Caritasu BiH koji će u cjelokupnom procesu davati domovima tehničku i savjetodavnu podršku s ciljem postizanja najboljih rezultata projekta.

Pored pojedinačnih projekata svi sudionici će pripremiti i realizirati i jedan zajednički, što će biti izvrsna prilika da se mladi ponovno susretnu na jednom mjestu, udruže snage i prezentiraju jedni drugima ali i javnosti svoje rezultate. Na ovaj način će upravo ranjive skupine pustiti svoj glas u javnost te demonstrirati značaj međuetničke suradnje. 

MALO O VOLONTIRANJU, MALO O IGRAMA NA SREĆU

Radionice za mlade

Slika
12. 05. 2016. 

Danas smo na repertoaru imali dvije teme: jedna o volontiranju, a druga o igrama na sreću. U ugodnoj atmosferi djeca su razgovarala sa odgajateljem Edvinom Mešanovićem o načinima volontiranja, prednostima koje nam volontiranje daje, pogotovo kada je zaposlenje u pitanju. Neka djeca su imala vlastito iskustvo u volontiranju pa su podjelili sa nama svoje utiske. Svi smo se složili da volontiranje ispunjava čovjeka jer čini nešto dobro za drugoga a pored toga nudi nam i određeno iskustvo i praksu. Kroz volontiranje širimo mrežu svojih prijatelja i poznanika te na taj način izgrađujemo sebe i svoje samopouzdanje. 

Na drugoj radionici, odgajatelj Miralem Kubat osvrnuo se na igre na sreću s posebnim fokusom na klađenje. Pokazao nam je nevjerovatne činjenice, podatke i statističke analize koje dokazuju da od igara na sreću imaju koristi samo - kladionice. 

POČETNI PERIOD NA POSLU

Radionica za mlade

Slika
10. 05. 2016.

Odgajateljica Nermina Fetić danas nam je na veoma zanimljiv način govorila o početnom periodu na poslu. Kroz interesantne i pomalo komične primjere pokazala nam je kako se (ne) trebamo ponašati na poslu, kako se (ne) smijemo oblačiti na poslu, komunicirati sa kolegama, poštovati autoritet nadređenih te kako primiti kritiku na pozitivan način. Govorili smo malo i o pojmu mobinga kao i načinima na koje možemo zaštititi sebe i svoja prava. 

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u posjeti našoj ustanovi

 

07.05.2016 10:13
Slika
Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport g. Mensur Sinanović danas je posjetio naše najmlađe zajedno sa članovima Saveza društava/udruga pedagoga fizičke kulture ZDK. Mališane su obradovali simboličnim poklonima koje su im obezbijedili profesori sporta Zeničko-dobojskog kantona i ovom prilikom im se od srca zahvaljujemo na tome. Sa predsjednikom Saveza g. Amirom Muminovićem razgovarali smo o narednim aktivnostima koje uključuju i našu djecu poput zajedničkih sportskih takmičenja, izleta u prirodi i raznih manifestacija...

AKTIVNO TRAŽENJE ZAPOSLENJA

RADIONICA ZA MLADE

07.05.2016 08:11
Slika
Danas nas je naša odgajateljica Albina Bečić upoznala sa Zavodom za zapošljavanje te načinima na koje možemo aktivno tražiti zaposlenje. Saznali smo na kojim internet stranicama možemo tražiti odgovarajući posao za sebe i kako možemo pratiti aktuelne oglase i javne natječaje u dnevnim listovima. Ubuduće ćemo vrijeme na računarskoj sekciji moći iskoristiti i na druge, mnogo korisnije načine, ne samo za facebook! :) 
U sklopu ove radionice posjetili smo i Sajam zapošljavanja koji se prošlog mjeseca održao u gradskoj Areni. Najviše smo se zadržali na štandu firme Alma Ras budući da imamo mnogo krojača koji od juna kreću u potragu za zaposlenjem. 
Na slikama možete vidjeti kako nam je lijepo bilo na radionici!
Slika
RADIONICA NA TEMU "LIČNI DOKUMENTI"

05. 05. 2016.

Danas nam je naša socijalna radnica Enisa Herceg održala radionicu na temu "Lični dokumenti". Mnogo toga smo naučili, a lijepo smo se i zabavili. Kao praktični dio ove radionice išli smo u MUP da vidimo kako naših četvero drugara "vade" pasoš. Vidjeli smo gdje je šalter na kojem se dobijaju lične karte i vozačke dozvole te smo se upoznali sa cijelom procedurom. Sve u svemu, jedno lijepo i korisno iskustvo!

Posjeta O. Š. "Kulin Ban" iz Visokog

25. 04. 2016.

Slika
Danas smo imali priliku ugostiti naše dugogodišnje prijatelje iz Osnovne škole Kulin Ban iz Visokog. I ovog puta učenici su sa svojim učiteljicama Sanidom Husić i Lejlom Ašćalić organizirali akciju i obradovali našu djecu igračkama, slatkišima, odjećom a najmlađe i pelenama i dječijom hranom. U ugodnom razgovoru direktor O.Š. "Kulin Ban" g. Ramiz Brkić obećao je još mnogo zajedničkih aktivnosti u narednom periodu te je pozvao našu djecu da budu gosti ove visočke osnovne škole.

Ovom prilikom šaljemo mnogo pozdrava našim drugarima u Visoko i veselimo se zajedničkim aktivnostima u narednom periodu!
Slika
NAGRADA ZA NAJKREATIVNIJE

15. 04. 2016.


Povodom obilježavanja Dana ARBIH nekoliko naše djece učestvovalo je u natječaju za najkreativniji literarni i likovni rad. Sedin i Hamdija, naši mali kreativci, bili su zaista vrijedni te su osvojili i nagrade za svoje radove.  Radost su podijelili sa svojim drugarima kao i pedagogicom Almom i odgajateljem Edvinom. Čestitke našim dječacima!

Obilježavanje Dana ARBIH

14. 04. 2016. 

Uoči sutrašnjeg Dana Armije  RBiH naša Ustanova bila je domaćin mnogobrojnim dragim gostima koji su djecu obradovali prigodnim paketićima i majicama sa grbom ARBIH. Posjetu su organizirali:

- Organizacioni odbor obilježavanja Dana Armije Ze-do kantona
- Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja ZDK
- Organizacija šehida i poginulih boraca ZDK
- Savez ratnih vojnih invalida ZDK
- Jedinstvena organizacija boraca ZDK
- Zeničko muftijstvo

 Glavni pokrovitelj ove posjete bilo je Ministarstvo za boračka pitanja sa gospodinom Fahrudinom Čolakovićem na čelu. Djeca su tom prilikom pripremila kratki program u kojem su pokazala svoja likovna i literarna umijeća te gostima podijelila prigodne ručno rađene čestitke. Najveće ushićenje kod djece je izazvao gospodin Muris Fetić, ponosni nosilac Zlatne policijske značke, koji je ovom prigodom došao u kompletnoj uniformi sa svim značkama i epoletama!
Kako je izgledala ova mala svečanost pogledajte na slikama...

Zvanično otvaranje servisa "Samostalan život u zajednici"

11. 04. 2016. Podrška mladima koji napuštaju sistem socijalne brige i kreću u samostalan život

Slika
Danas, 11. 04. 2016. i zvanično je otvoren jedan od novih servisa u našoj Ustanovi - servis "Život u zajednici uz podršku". Ovaj servis ima za cilj pružanje psiho-socijalne i materijalne podrške mladim osobama koje su završile psroces obrazovanja i trebaju napustiti sistem socijalne brige te krenuti u samostalan život. Maloj svečanosti povodom zvaničnog počeka rada ovog servisa prisustvovao je ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ze-do kantona g. Nurđehan Šahinović. Ministar Šahinović je od samog početka pružao podršku ovom servisu i cijelom procesu transformacije kroz koji naša ustanova prolazi. On je dvojici mladića koji će samostalno živjeti u unajmljenom stanu uputio riječi potpore i dao tračak nade u bolje sutra. Ovoj maloj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Općine kao i Centra za socijalni rad Zenica koji su naši dugogodišnji saradnici i partneri u iznalaženju najboljih mogućih rješenja za djecu. Našim mladićima Muhamedu i Osmanu želimo mnogo sreće u samostalnom životu uz poruku da ćemo uvijek biti uz njih! Više slika možete pronaći u galeriji. Na nekim od njih naši vrijedni momci pokazuju svoje kulinarske vještine :) 
Ikona

PROLJETNA AKCIJA ČIŠĆENJA

20. mart 2016.

Slika
Naša djeca iskoristila su lijepo vrijeme da se pridruže tradicionalnoj proljetnoj akciji čišćenja grada pod nazivom "Zenico, volimo te!". Djeca su zajedno sa svojim odgajateljima i tetama uredili cvijetnjake, očistili korov i pokupili smeće te svojim zalaganjem doprinjeli da grad Zenica svečanije, u osvježenom ruhu, obilježi svoj dan - Dan Zenice! Pogledajte kako smo se zabavili... 

Najava tv emisije o Malom porodičnom domu

 

Slika
Video najava za tv emisiju na BHT1 o Malom porodičnom domu koji je organizaciona jedinica JU "Dom porodica" Zenica.

POSJETA MEDIJSKE DELEGACIJE IZ TURSKE I „MOSTOVA PRIJATELJSTVA“

03. 02. 2016.

Slika
Danas su u posjeti našoj ustanovi bili „Mostovi prijateljstva“ sa g. Jasminom Imamovićem na čelu te četveročlana delegacija iz turskih medija na čijem čelu je bio direktor novinske agencije Anadolije za Balkan Hakan Çelik. U delegaciji je bio i novinar TRT u BiH Ahmet Hamdi Šišman. Gosti su razgovarali sa direktorom g. Branislavom Dilberom i ostalim uposlenicima o mogućoj podršci i projektima za štićenike ove javne ustanove. Napravljena je i reportaža o JU „Dom- porodica" koja će biti emitovana na poznatoj turskoj tv postaji TRT a čiji ćemo link naknadno postaviti.
0 0